Citigroup planira da zatvori britansku banku

Citigroup planira da zatvori britansku banku

Citigroup Inc je u sredu saopštila da planira da ukine svoju banku za maloprodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa ciljem da dodatno pojednostavi poslovanje kao deo strategije svog glavnog izvršnog direktora, preneo je Rojters.

Taj potez bi pomogao Citiju da poboljša svoj fokus na usluge bogatim klijentima, saopštila je banka, dodajući da je zatražila od određenih svojih fizičkih klijenata da pređu u njenu privatnu banku.

Gašenje njene britanske maloprodajne banke, koja se sastoji od samo jedne filijale, ne bi imalo materijalnog finansijskog uticaja na kompaniju, dodao je zajmodavac.

Nakon što je prošle godine preuzela najviši posao, izvršni direktor Džejn Frejzer obećala je da će pojednostaviti Citigroup napuštanjem neosnovnih poslova, uključujući potrošačke franšize na 13 tržišta u Aziji, Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Frejzer je dobila zadatak da transformiše posao čija je cena akcija zaostajala za rivalima kao što su JPMorgan Chase & Co i Bank of America tokom osam godina na čelu njenog prethodnika Majkla Korbata.

S druge strane, JPMorgan i Goldman su poslednjih godina proširili svoje poslovanje u Velikoj Britaniji. U maju su rukovodioci JPMorgan-a rekli da je njegova potrošačka banka Chase privukla više od pola miliona klijenata u Britaniji.

Goldman takođe nudi štedne račune u okviru svog potrošačkog ogranka Marcus u Britaniji.

Najnovija najava Citi-ja dolazi mesecima nakon što je banka saopštila da će napustiti svoje poslovanje sa potrošačkim bankarstvom Citibanamek u Meksiku, okončavajući svoje 20-godišnje prisustvo u maloprodaji u zemlji.

Planove Velike Britanije je prvi objavio Fajnenšel tajms, koji je rekao da Citi ne razmišlja o prodaji svojih maloprodajnih operacija u Velikoj Britaniji.

Banka je započela konsultacije sa svojim osobljem za maloprodaju u Velikoj Britaniji, rekao je Citi.