Cene hrane u Britaniji dostigle su rekordne vrednosti

Cene hrane u Britaniji dostigle su rekordne vrednosti

Inflacija hrane u Velikoj Britaniji skočila je na novi rekord od 16,7% u četiri nedelje januara; čak su i osnovne stvari poput mleka, putera, sira, jaja i hrane za pse postale mnogo skuplje, pokazuju novi podaci koje je u utorak objavio istraživač tržišta Kantar.

Izveštaj kaže da je rast cena namirnica najveći otkako je kompanija počela da prati brojke 2008. godine, dodajući skoro 800 funti (1.000 dolara) na tipičan godišnji račun za kupovinu i primoravajući domaćinstva da promene svoje navike kupovine kako bi uštedeli troškove.

„Krajem prošle godine, videli smo da je stopa inflacije cena namirnica blago opala, ali taj mali znak olakšanja za potrošače je kratkog veka“, rekao je Kantarov šef maloprodaje i uvida u potrošače, Frejzer Mekevit, napominjući da je trenutno očitavanje skočilo „neverovatnih” 2,3 procentna poena u odnosu na decembarskih 14,4%.

Poslednje povećanje povećaće prosečni godišnji račun za kupovinu hrane na 5.504 funti (6.781 dolar), što je povećanje od 788 funti (974 dolara), navodi Kantar.

Podaci dolaze kada se britanski potrošači ove godine suočavaju sa još jačim pritiskom na svoje finansije usred pogoršanja krize troškova života. Iako je ukupna inflacija u Velikoj Britaniji počela da opada sa najviših nivoa u više od četiri decenije, cene hrane nastavljaju da rastu, kažu ekonomisti.