Britanske kompanije planiraju najveća povećanja plata od 2012

Britanske kompanije planiraju najveća povećanja plata od 2012

Britanski poslodavci očekuju da će povećati plate svom osoblju najviše u poslednjih 11 godina, ali će ugovori o platama od 5 odsto za radnike i dalje biti znatno ispod očekivane inflacije, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedeljak, preneo je Rojters.

S obzirom da Banka Engleske strahuje da bi porast inflacije mogao biti teže obuzdati ako ugovori o platama nastave da rastu, Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) saopštio je da 55% regrutera planira da poveća osnovnu ili varijabilnu platu ove godine jer se bore da zaposle i zadržati osoblje na skučenom britanskom tržištu rada.

Očekivana srednja godišnja primanja u 2023. porasla je na 5% – najviše od kada su CIPD-ovi zapisi počeli 2012. – sa 4% u prethodna tri meseca.

Više od polovine ispitanika je izjavilo da ima problema sa popunjavanjem upražnjenih radnih mesta, a skoro svaki treći očekuje slične probleme u narednih šest meseci.

„Vještine i radna snaga i dalje su oskudni suočeni sa tržištem rada koje je i dalje iznenađujuće živahno s obzirom na ekonomsku pozadinu rastuće inflacije i povezane krize troškova života“, rekao je Jon Bois, viši ekonomista tržišta rada u CIPD-u.

Istraživanje je takođe pokazalo da se jaz između očekivanja plata javnih i privatnih poslodavaca povećao. Planirani obračun plata u javnom sektoru pao je na 2% sa 3% u prethodnom kvartalu, u poređenju sa 5% u privatnom sektoru, saopštio je CIPD.

Rezultati su istakli pritisak na životni standard jer ključni radnici, uključujući medicinske sestre, nastavnike i osoblje javnog prevoza, organizuju seriju štrajkova zbog plata i uslova rada.

Guverner BoE Endru Bejli prošle nedelje je izrazio zabrinutost u vezi sa određivanjem plata, uprkos znacima da je porast inflacije skrenuo.

Godišnja inflacija je pala na 10,5% u decembru nakon što je u oktobru dostigla 41-godišnji maksimum od 11,1%. Bejli je signalizirao da su inflatorni pritisci i dalje zabrinjavajući uprkos tome što je BoE ovog meseca podigla kamatne stope na najviši nivo od 2008.

Kvartalna anketa je pokazala da su regruti spremniji da zaposle ljude koji se vraćaju na radnu snagu, uključujući starije radnike i one sa zdravstvenim problemima.

CIPD je anketirao 2.012 poslodavaca između 3. januara i 25. januara.