Bitkoin se oporavlja nakon pada

Bitkoin se oporavlja nakon pada

NjUJORK – Bitkoin se oporavio nakon kratke prodaje kasno u sredu izazvanu vestima da je proizvođač električnih automobila Tesla Inc (TSLA.O) prodao oko 75 odsto svojih akcija virtuelnog tokena.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk naveo je zabrinutost zbog „ukupne likvidnosti“ svoje kompanije kao razlog za prodaju.

Najveća svetska kriptovaluta je poslednji put porasla za 1,04% na 23.494,57 dolara, nakon što je na vestima pala za čak 0,5% na 23.268,92 dolara.

Tesla je u drugom kvartalu prodala bitkoin u vrednosti od 936 miliona dolara, više od godinu dana nakon što je kompanija kupila 1,5 milijardi dolara kriptovalute na vrhuncu svog ogromnog rasta i popularnosti.

Musk je bio otvoreni pristalica kriptovaluta. Njegove izjave o budućnosti kriptovaluta i otkrivanja o njegovom vlasništvu nad digitalnom imovinom često podižu cenu dogecoin-a i bitkoina.

Na Teslinom pozivu za zaradu, Musk je rekao da je primarni razlog za prodaju neizvesnost u vezi sa blokadama zbog COVID-19 u Kini, što je stvorilo proizvodne izazove za kompaniju.

„Bilo nam je važno da maksimiziramo svoju gotovinsku poziciju“, rekao je Mask. „Svakako smo otvoreni za povećanje naših bitkoina u budućnosti, tako da ovo ne treba shvatiti kao neku presudu o bitkoinu. Samo smo bili zabrinuti za ukupnu likvidnost kompanije.“

Mask je dodao da Tesla nije prodao nijedan svoj dogecoin, kriptovalutu zasnovanu na memima koju je on reklamirao.

Tesla je prihvatio bitkoin kao plaćanje manje od dva meseca pre nego što je stao u maju 2021. Mask je rekao da bi kompanija mogla da nastavi sa prihvatanjem bitkoina kada sprovede dužnu pažnju o količini obnovljive energije koja je potrebna za iskopavanje valute.

Bitkoin je do sada bio u režimu oporavka ove nedelje, u skladu sa berzama, pošto investitori izgledaju optimističniji u pogledu sposobnosti Federalnih rezervi SAD da obuzda decenijama visoku inflaciju.