Bajden u predlogu budžeta rekao da će „podići neke poreze“

Bajden u predlogu budžeta rekao da će „podići neke poreze“

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u utorak da će njegov predlog budžeta za 9. mart američkom Kongresu uključivati neke veće poreze, uključujući i milijardere, ali da neće prekršiti svoje obećanje da neće podizati stope na zaradu Amerikanaca koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje.

„Devetog marta ću detaljno izložiti svaku pojedinu stvar, svaki porez koji predlažem, i niko… koji zarađuje manje od 400.000 dolara neće platiti ni peni više poreza, “, rekao je Bajden publici u Virdžinija Biču u Virdžiniji.

„Želim da bude jasno. Povećaću neke poreze“, dodao je demokratski predsednik, pre nego što je nagovestio da će „milijarderi“ biti pozvani da plate više.

Bajden, pod pritiskom republikanaca koji prete da neće povećati ograničenje američkog duga osim ako ne pristane na oštro smanjenje potrošnje, obećao je da će smanjiti deficit za 2 biliona dolara tokom 10 godina u predstojećem predlogu budžeta.

Tokom kampanje 2020, Bajden se obavezao da neće povećavati poreze na poreze na ljude koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje.

On je izazvao republikance da objave svoje predloge i da pregovaraju o tim planovima, a ne o tome da li zemlja treba da podigne gornju granicu duga i plati svoje postojeće račune, navodeći moguću štetu po ekonomiju zbog neviđenog neuspeha SAD.

Bajdenove primedbe stigle su u stanju koje demokrate smatraju politički konkurentnim. Bio je to poslednji u nizu događaja u stilu kampanje koji su osmišljeni da naprave oštar kontrast sa republikancima u nedeljama pre nego što se očekuje da će Bajden objaviti svoju kandidaturu za reizbor 2024.

Dok republikanski zakonodavci još nisu u potpunosti izložili ili glasali o svojim planovima potrošnje za narednu fiskalnu godinu, Bela kuća je ipak iskoristila neke prethodne izjave i predloge članova Kongresa kao dokaz da su pakleno skloni da razotkriju federalnu zdravstvenu zaštitu i stare – starosni programi popularni kod birača.

Republikanci kontrolišu Predstavnički dom dok demokrate kontrolišu Senat.

Događaj u utorak bio je fokusiran na vladine programe zdravstvenog osiguranja u okviru Medicaida i Zakona o pristupačnoj nezi, koji je takođe poznat kao Obamacare. Bajden je obećao da će ojačati podršku tim i drugim saveznim programima.

Guverner Virdžinije Glen Jangkin, republikanac, pozvan je da pozdravi Bajdena na pisti ispred Air Force One-a pre događaja i odbio je, prema osobi koja je upoznata sa tim.

Jangkin je u utorak kritikovao Bajdena u izjavi zbog posete Virdžiniji, ali ne i Ohaju, mestu gde je voz iskočio iz šina i izlio otrov koji je postao politička žarište.

Jangkin, koji je radio na podizanju svog političkog profila van Virdžinije, ponekad se pominje kao mogući kandidat za predsedničku nominaciju svoje stranke 2024, ali nije pokrenuo kampanju.

Demokrate su bile razočarane Jangkinovom pobedom 2021. nad bivšim guvernerom Terijem Mekolifom u trci za guvernera Virdžinije, kao i uspesima drugih republikanskih kandidata za funkciju u državi koju je Bajden osvojio 2020. za 10 procentnih poena.