Azijske akcije uglavnom padaju, trgovanje u SAD zatvoreno zbog praznika

Azijske akcije uglavnom padaju, trgovanje u SAD zatvoreno zbog praznika

Azijske akcije uglavnom su pale u utorak u tihom trgovanju nakon što su američka tržišta zatvorena za Dan predsednika.

Akcije su pale u Tokiju, Sidneju i Hong Kongu, ali su porasle u Seulu i Šangaju. Analitičari kažu da u Aziji i dalje postoji zabrinutost zbog usporavanja i slabljenja potražnje, jer se kompanije nose sa rastućim troškovima energije i sirovina, a potrošači suzdržavaju potrošnju.

U Japanu je preliminarni proizvodni indikator, indeks menadžera za brzo kupovinu, pao na 47,4 u februaru sa 48,9 prethodnog meseca. To je bilo najslabije čitanje u više od dve godine.

Najnoviji podaci iz Australije, nazvani Judo Bank PMI, pokazuju da je aktivnost privatnog sektora ostala u padu peti mesec zaredom. Iako se izvoz oporavio uz pomoć ponovnog otvaranja Kine nakon što je ukinula ograničenja vezana za COVID, sektor je pokazao malo ili nikakav pozitivan zamah. Nezaposlenost je takođe porasla u Australiji.

„Distorzije u australijskoj ekonomiji ostaju ekstremne i ukazuju samo na recesiju“, rekao je u komentaru Kliford Benet, glavni ekonomista u ACI Securities.

Tokijski referentni indeks, Nikkei 225, pao je za 0,3% u jutarnjem trgovanju na 27.461,38. Australijski S&P/ASKS 200 skliznuo je 0,5% na 7.316,00. Južna Koreja je ojačala 0,1% na 2.457,83. Hongkonški Hang Seng je pao za 0,6% na 20.768,85, dok je Shanghai Composite napredovao za 0,5% na 3.305,86.

Analitičari kažu da i dalje postoji zabrinutost zbog usporavanja i slabljenja potražnje jer se kompanije suočavaju sa rastućim troškovima energije i sirovina, a potrošači suzbijaju potrošnju.

„Čini se da regionalna slabost takođe odražava skepticizam u pogledu verovatne snage oporavka Kine, na osnovu nedavnih slabih performansi kineskih akcija“, rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management.

Bilo je nejasno da li su novoizdata pravila o inicijalnoj javnoj ponudi kineskih kompanija imala značajan uticaj na trgovanje.

Kina je otvorila put za više kompanija da se pridruže stranim berzama, ali je izdala pravila koja bi proces ponude akcija mogla učiniti dugotrajnijim, zahtevajući strožiju regulatornu kontrolu unapred.

Ova nedelja će doneti ažuriranja o američkoj proizvodnji i stanovanju i zapisnik sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi koji bi mogao da pruži uvid u izglede za inflaciju i kamatne stope.

U petak na Vol Stritu, S&P je pao za 0,3%, a Dov Jones Industrial Average porastao je za 0,4%. Nasdak kompozit je pao za 0,6%.

U trgovanju energijom, referentna američka nafta je dodala 15 centi na 76,70 dolara po barelu u elektronskoj trgovini na njujorškoj berzi. Nafta Brent, međunarodni standard cena, izgubila je 84 centa na 83,23 dolara po barelu.

U trgovanju valutama, američki dolar je porastao na 134,44 japanskih jena sa 134,26 jena. Evro košta 1,0664 dolara, što je manje sa 1,0689 dolara.