Australija zabranila izvoz ruda aluminijuma u ​​Rusiju

Australija zabranila izvoz ruda aluminijuma u ​​Rusiju

Kanbera tvrdi da njen izvoz čini 20% ruskih potreba za glinicom.

Australijske vlasti zabranile su svaki izvoz glinice i boksita u Rusiju u pokušaju da ograniče kapacitet Moskve za proizvodnju aluminijuma, navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko ministarstava, uključujući kabinet premijera.

„Rusija se oslanja na Australiju za skoro 20% svojih potreba za glinicom“, navodi se u saopštenju.

„Vlada će blisko sarađivati sa izvoznicima i vrhunskim organima na koje će zabrana uticati da pronađu nova i prošire postojeća tržišta.

Anglo-australska rudarska kompanija Rio Tinto drži 80% udela u Kueensland Alumini u zajedničkom ulaganju sa ruskim Rusal International-om, koji je trenutno rangiran kao proizvođač aluminijuma broj jedan u svetu.

Ranije ovog meseca, Kanbera je uvela sankcije protiv dvojice ruskih biznismena povezanih sa rudarskom industrijom, uključujući tajkuna Olega Deripasku, koji ima udeo u Kvinslendskoj Alumini.

Najnovije kazne su deo širih međunarodnih sankcija koje su Rusiji uveli zapadni saveznici zbog vojne operacije u Ukrajini koju je pokrenula Moskva 24. februara.

Do sada je australijska vlada uvela ukupno 476 sankcija za 443 osobe, uključujući biznismene bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Mere obuhvataju 33 entiteta, uključujući većinu ruskog bankarskog sektora i sve institucije odgovorne za državni dug zemlje.