Jelen: Neaktivnost po pitanju klime izaziva ekonomsku krizu

Jelen: Neaktivnost po pitanju klime izaziva ekonomsku krizu

Sekretarka finansija Dženet Jelen upozorila je u utorak na ekonomsku katastrofu ako se klimatske promene ne pozabave trenutnom intervencijom vlade, prenosi Asošijejted pres.

Pridružuju se vlasnicima lokalnih preduzeća i istaknutim demokratama u Severnoj Karolini, Jelen je rekla da bi sve veća učestalost i ozbiljnost prirodnih katastrofa mogle da dovedu do razornog kratkoročnog smanjenja ponude svakodnevnih dobara koje bi moglo da izazove skok cena.

Poremećaji lanca snabdevanja poput onih koji su iskusili na globalnom nivou tokom pandemije COVID-19 uskoro bi mogli da postanu uobičajeni, rekla je ona tokom posete solarnoj farmi Cipress Creek Renevables u Čapel Hilu.

„Ovde u Severnoj Karolini, dobro se sećate razorne posledice uragana Florens. Ta katastrofa je ubila 22 Amerikanca. To je dovelo do štete od 24 milijarde dolara i ostavilo milion stanovnika Severne Karoline bez struje“, rekla je Jelen.

Dok se Severna Karolina sprema za nekoliko tesnih trka u novembru, Jelen je predstavila prednosti novog demokratskog zakona o klimi, zdravlju i porezima, takozvanog Zakona o smanjenju inflacije, koji će potrošiti 375 milijardi dolara u narednoj deceniji na investicije vezane za klimu.

U kombinaciji sa prošlogodišnjim dvopartijskim zakonom o infrastrukturi, investicije iznose više od 430 milijardi dolara. Novac će biti potrošen na sve, od pružanja poreskih kredita kupcima kvalifikovanih električnih vozila do izgradnje objekata čiste proizvodnje.

Jelen je rekla da će potrošnja biti posebno uticajna u „neobalnim zajednicama koje su pretrpele dezinvestiranje“.

Neki stanovnici Severne Karoline koji su izgubili svoje domove u Firenci 2018. i uraganu Metju 2016. još uvek čekaju na popravke ili stalni smeštaj, dobrim delom zbog nedostatka snabdevanja i radne snage izazvane pandemijom, navodi državna agencija za oporavak od katastrofe.

Druge politike koje zastupa predsednik Džo Bajden – uključujući Zakon o CHIPS-u, koji ulaže 52 milijarde dolara u domaću industriju poluprovodnika – fokusirale su se na prikupljanje osnovnih resursa za smanjenje zavisnosti od globalnih proizvođača.

Jelen je treći član kabineta koji je posetio Severnu Karolinu samo u septembru, nakon posete administratora Agencije za zaštitu životne sredine Majkla Regana u Vorentonu prošlog vikenda i potpredsednice Kamale Haris u Daramu 1. septembra.

Jelenina poseta je deo mesečne nacionalne turneje koja naglašava nove zakone.

Republikanski nacionalni komitet nazvao je Jelenino putovanje u Severnu Karolinu „ironičnim“, optužujući je da reklamira takozvana rešenja ekonomskih problema koje su ona i Bajdenova administracija stvorile, rekla je portparolka Tejlor Mejzok.

Jelen je, sa svoje strane, rekla da će „uporni, česti šokovi“ izazvani klimatskim promenama dovesti do većeg opterećenja nacionalnog budžeta ako se ne reše. „Državne i lokalne vlasti mogu sve više biti prinuđene da posvećuju oskudne resurse za ublažavanje katastrofa, potencijalno na račun ulaganja u oblasti poput obrazovanja i obuke radnika“, rekla je ona.

Šest nedelja nakon izbora na sredini mandata, Bajden je skrenuo pažnju na južnjačku državu, gde bi tesna trka u američkom Senatu mogla da promeni ravnotežu moći u usko podeljenoj komori.

Bela kuća je prošle nedelje bila domaćin više od 50 lidera Severne Karoline na forumu o tome kako bi Bajdenova politika mogla da koristi zajednicama radničke klase u državi Tar Heel.

A sa pristupom abortusu u centru pažnje, demokrate usmeravaju resurse u zakonodavne kampanje Severne Karoline kako bi sprečile republikance da dobiju nekoliko mesta koja su im potrebna da ponište veto demokratskog guvernera na strožija ograničenja.

Republikanski američki senator Tom Tilis kritikovao je u utorak Bajdenovu administraciju zbog njene „nepromišljene“ politike potrošnje za koju je rekao da je „katastrofa za porodice u Severnoj Karolini“ i ekonomiju.

„Odgovor predsednika Bajdena na sve naše probleme bio je da potrošimo više novca koji nemamo na prioritete krajnje levice kao što je dobrobit zelene energije, što će samo još više pogoršati inflaciju za stanovnike Severne Karoline“, rekao je Tilis.