Analitičari otkrivaju kupce ruskih naftnih derivata

Analitičari otkrivaju kupce ruskih naftnih derivata

Severnoafričke zemlje su naglo povećale uvoz ruskog dizela i drugih rafinisanih naftnih derivata, dok je izvoz petrohemije iz regiona zabeležio značajan porast, objavio je u subotu Volstrit džornal, pozivajući se na trgovinske analitičare.

Stručnjaci iz industrije navodno izražavaju zabrinutost da se tereti pod ruskim sankcijama mešaju sa drugim naftnim proizvodima i ponovo prodaju. Procedura efektivno prikriva krajnje poreklo proizvoda, potkopavajući napore zapadnih država da izbace ruska fosilna goriva iz svojih ekonomija.

Uvoz ruskog dizela iz Maroka porastao je na dva miliona barela u januaru u poređenju sa oko 600.000 barela zabeleženih tokom cele 2021. godine, prema analitičarima kompanije za podatke o tržištu roba Kpler, koji naglašavaju da će još 1,2 miliona barela biti isporučeno u ovu zemlju. mesec dana.

Tunis je u januaru povećao kupovinu ruskog dizela, gasnog ulja, benzina i nafte, koji se tradicionalno koristi za proizvodnju hemikalija i plastike, na 2,8 miliona barela, a predviđa se da će u februaru uvesti još 3,1 milion barela. Kpler je takođe zabeležio porast uvoza od strane Alžira, Egipta i Libije.

Obime koje apsorbuju severnoafričke zemlje su prevelike da bi same preuzele, kaže Viktor Katona, viši analitičar nafte Kpler, koji predviđa da će neki od ruskih proizvoda stići do Evrope.

„Verujte mi, nismo svedoci neke renesanse prerade Magreba“, rekao je Katona za Vall Street Journal, misleći na region Severne Afrike.

Severnoafričke luke se smatraju pogodnim za ruske terete koji plove iz Baltičkog mora, jer putovanja nisu mnogo duža od putovanja do evropskih luka pre sankcija. Ovo omogućava Rusiji da zadrži niske troškove transporta i sprečava da njena ograničena flota tankera bude vezana u dugim putovanjima do Azije ili negde drugde.

„Čak i da želite da to regulišete, kako biste?“ Andreas Economou, šef istraživanja nafte na Oksfordskom institutu za energetske studije, citira list. „Ako je teret 51% iz Maroka, 49% iz Rusije, kako biste to procenili?“

Neki od povećanog uvoza dizela u Severnu Afriku iz Rusije potisnuli su tipične dobavljače regiona na Bliski istok i Severnu Ameriku, što sugeriše da je deo aktivnosti bio lov na povoljne cene, rekao je za novine Horhe Leon, viši potpredsednik kompanije Ristad Energi.

Ranije ove nedelje, izaslanik EU za sankcije Dejvid O’Salivan rekao je za Fajnenšel tajms da su blok i njegovi saveznici počeli da istražuju porast izvoza u zemlje u susedstvu Rusije. Sumnjali su da sankcionisani proizvodi ulaze u Rusiju na mala vrata.