Dojče banka: Američki tehnološki titani vrednuju više nego čitave berze većine zemalja

Dojče banka: Američki tehnološki titani vrednuju više nego čitave berze većine zemalja

Sedam najvećih američkih tehnoloških kompanija ima veću tržišnu kapitalizaciju od kompanija u skoro svakoj drugoj velikoj ekonomiji na svetu, izvestio je u ponedeljak CNBC, pozivajući se na istraživačku belešku Dojče banke.

Prema analitičarima banke, kombinovana tržišna kapitalizacija i rastući profit takozvanih Magnificent 7 – Apple, Meta, Amazon, Alphabet, Tesla, Microsoft i Nvidia – nadmašuju one javnotrgovanih firmi u skoro svakoj drugoj zemlji G20. Samo Kina i Japan imaju veći profit kada su u pitanju njihove kompanije koje kotiraju, kažu analitičari.

Štaviše, samo kombinovana tržišna kapitalizacija preduzeća učinila bi ih drugom po veličini berzom u zemlji na svetu. Microsoft i Apple, na primer, imaju tržišnu kapitalizaciju koja je skoro jednaka kombinovanoj vrednosti kompanija koje kotiraju na berzi u Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Velikoj Britaniji.

Analitičari su svoju studiju zasnovali na procenama 36 kompanija koje su bile među prvih pet S&P 500 od 1960-ih.

Iako nisu svi najveći zarađivači imali podjednako dobre rezultate na berzi poslednjih meseci – Teslina cena akcija je pala za nekih 20% od početka 2024. godine, dok je Nvidijina porasla za skoro 47% za to vreme – „jezgro grupe već dugi niz godina su najveće i najuspešnije kompanije u SAD, a samim tim i u svetu“, rekao je Džim Rid, šef globalne ekonomije i tematskih istraživanja Dojče banke.

Prinosi na berzi na S&P 500 prošle godine bili su u velikoj meri koncentrisani među Magnificent 7, dok su se mnoge druge akcije u indeksu suočile sa poteškoćama. Međutim, Dojče banka je upozorila da ako investitori nastave da podržavaju tehnološke akcije, mogu biti u opasnosti da propuste druge unosne prilike za ulaganje.