Američke banke upozoravaju na rizik od recesije

Američke banke upozoravaju na rizik od recesije

NjUJORK – Najveće američke banke spremaju se za pogoršanje ekonomije sledeće godine, jer inflacija ugrožava potražnju potrošača, saopštili su u utorak rukovodioci, prenosi Rojters.

Izvršni direktor JPMorgan Chase & Co Džejmi Dajmon rekao je za CNBC da su potrošači i kompanije u dobroj formi, ali je primetio da to možda neće trajati mnogo duže jer se ekonomija usporava, a inflacija narušava potrošačku moć.

„Te stvari bi mogle vrlo dobro da poremete ekonomiju i izazovu ovu blagu do tešku recesiju zbog koje su ljudi zabrinuti“, rekao je on.

Potrošači imaju 1,5 biliona dolara viška uštede od programa stimulacije pandemije, ali će možda isteći sredinom 2023. godine, rekao je za CNBC. Dimon je takođe rekao da bi Federalne rezerve mogle da pauziraju tri do šest meseci nakon podizanja referentnih kamatnih stopa na 5%, ali to možda „neće biti dovoljno“ da obuzda visoku inflaciju.

Američka centralna banka je prošlog meseca podigla stope za 75 baznih poena tokom svog četvrtog uzastopnog sastanka na 3,75%-4%, ali je takođe signalizirala nadu da će preći na manja povećanja već na sledećem sastanku.

Akcije najvećih banaka su naglo pale tog dana dok su govorili višestruki rukovodioci industrije. Bank of America (BAC.N) oslabila je skoro 5%; Goldman Sachs Group Inc (GS.N), Morgan Stanlei (MS.N) i Citigroup Inc (C.N) su pali za više od 2%; dok je JPMorgan Chase & Co (JPM.N) bio niži za 0,5%.

Generalni direktor Bank of America Brajan Mojnihan rekao je investitorima na finansijskoj konferenciji Goldman Saksa da istraživanje banke pokazuje „negativan rast“ u prvoj polovini 2023. godine, ali će kontrakcija biti „blaga“.

„Ekonomski rast usporava“, rekao je izvršni direktor Goldman Saksa Dejvid Solomon na istoj konferenciji. „Kada razgovaram sa našim klijentima, oni zvuče izuzetno oprezno.

U bankarstvu, tržište rada ostaje „iznenađujuće tesno“ i konkurencija za talente je „oštra kao i uvek“, rekao je on.

Međutim, neke banke otpuštaju osoblje. Morgan Stanlei je smanjio oko 2% svoje radne snage, rekao je u utorak izvor upoznat sa planovima kompanije. Otkazivanje radnih mesta, o čemu je prvi izvestio CNBC, utiče na oko 1.600 radnih mesta i prati smanjenje radne snage u Goldmanu i Sitigrupu.