Američke akcije padaju dok prinosi rastu

Američke akcije padaju dok prinosi rastu

NjUJORK – Indeksi Volstrita bili su čvrsto u minusu nakon nemirnog početka zasedanja u četvrtak, dok su prinosi na obveznice porasli dok su investitori varili ekonomske podatke koji su Federalnim rezervama dali malo razloga da ublaže svoj ciklus agresivnog povećanja kamatnih stopa, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu su pali za više od 3% zbog zabrinutosti u vezi sa potražnjom i nakon provizornog sporazuma koji bi sprečio štrajk američkih železnica, kao i nastavak snage američkog dolara uz očekivanje velikog povećanja američke stope.

Ekonomski podaci su pokazali da je maloprodaja u SAD neočekivano porasla u avgustu, pošto su Amerikanci povećali kupovinu motornih vozila i više večerali dok su iskoristili niže cene benzina. Ali podaci za jul su revidirani naniže kako bi pokazali da je maloprodaja u padu, umesto da je ostala kao što je ranije objavljeno.

Odvojeno, Ministarstvo rada je saopštilo da su početna potraživanja za državnu naknadu za nezaposlene pala za nedelju koja je završila 10. septembra na najniži nivo od kraja maja.

Investitori u velikoj meri očekuju agresivno povećanje kamatnih stopa nakon sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) sledeće nedelje, ali nervozno očekuju nagoveštaje predsednika Fed-a Džeroma Pauela o budućim političkim potezima, rekao je Kvinsi Krosbi, glavni globalni strateg u LPL Financial-u.

„Tržište ostaje nemirno znajući da će sledeće nedelje biti sastanak Fed-a. Iako se učesnici slažu da će to biti povećanje stope za 75 baznih poena, to je ono što izjava dodaje prethodnom komentaru i ono što predsednik Pauel kaže na svojoj konferenciji za štampu“ zabrinuti, rekao je Krosbi.

Dov Jones Industrial Average (.DJI) pao je za 116,43 poena, ili 0,37%, na 31.018,66; S&P 500 (.SPKS) je izgubio 37,85 poena, ili 0,96%, na 3.908,16; a Nasdak Composite (.IKSIC) je pao za 150,15 poena, ili 1,28%, na 11.569,53.

Kretanja akcija, obveznica i valuta u četvrtak su pokazala da tržište „sve više razume da će Fed rasti agresivnije sledeće nedelje“, rekao je Skot Ladner, glavni investicioni direktor Horizon Investments u Šarlotu, Severna Karolina.

Osvrćući se posebno na još uvek snažno tržište rada, Ladner je rekao da „ekonomski podaci objavljeni danas vezuju naklon za situaciju“.

Panevropski indeks STOKSKS 600 je pao za 0,65%, dok je MSCI-ov merač akcija širom sveta poslednji put pao za 0,83%.

Prinosi na trezore su porasli sa dvogodišnjim dostizanjem novih 15-godišnjih maksimuma, nakon što su podaci o maloprodaji i zahtevima za nezaposlene pokazali otpornu ekonomiju koja daje Fed-u dovoljno prostora za agresivno povećanje kamatnih stopa.

Referentne 10-godišnje beleške porasle su za 4,5 baznih poena na 3,457%, u odnosu na 3,412% kasno u sredu. Cena 30-godišnje obveznice je poslednji put oslabila za 6/32 na prinos od 3,4797%, u poređenju sa 3,469%. Dvogodišnja novčanica je poslednji put oslabila za 5/32 na prinos od 3,8688% u odnosu na 3,782%.

„U ovom začaranom krugu u kojem podaci i dalje ostaju otporni, to bi impliciralo da će Fed verovatno ostati na kursu i nastaviti da pooštrava politiku“, rekao je Subadra Rajappa, šef strategije američkih stopa u Sosijete ženeral u Njujorku.

U valutama, dolar je bio nešto viši u odnosu na jen, dok je švajcarski franak dostigao najjači nivo u odnosu na evro od 2015.

Indeks dolara je porastao 0,109%, a evro je porastao za 0,14% na 0,9991 dolara. Japanski jen je oslabio 0,19% u odnosu na dolar na 143,43 za dolar, dok se sterling poslednji put trgovao na 1,147 dolara, što je pad od 0,56% na dan.

Pre okvirnog sporazuma, strahovi od štrajka američkih železničara su podržali cene nafte zbog zabrinutosti za snabdevanje u sredu. Pored toga, Međunarodna agencija za energiju (IEA) je ove nedelje saopštila da će se rast potražnje za naftom zaustaviti u četvrtom kvartalu.

Američka nafta je pala 3,82% na 85,10 dolara po barelu, dok je Brent završio na 90,84 dolara, što je pad od 3,46% na dan.

Zlato je palo na najniži nivo od aprila 2021., pogođeno povećanim prinosima na američki trezor i čvrstim dolarom, jer su opklade na još jedno značajno povećanje stope Fed-a narušile privlačnost poluga.

Prometno zlato je palo za 2,0% na 1.662,46 dolara za uncu. Američki fjučersi na zlato pali su za 2,02% na 1.662,30 dolara za uncu.