Volstrit: Akcije rastu i kreću ka prvom dobitku za 3 dana

Volstrit: Akcije rastu i kreću ka prvom dobitku za 3 dana

Akcije rastu u četvrtak i idu ka svom prvom porastu za tri dana, čak i dok prinosi na obveznice rastu kako bi pooštrili pritisak na Volstritu, preneo je AP.

S&P 500 je bio 0,7% viši nakon brisanja jutarnjeg gubitka. Dov Jones Industrial Average je porastao za 323 poena, ili 1%, na 32.993, u 15:29. Istočno vreme, dok je Nasdak kompozit bio viši za 0,6%.

Akcije su odmah preokrenule sa gubitaka na dobitke nakon što je zvaničnik Federalnih rezervi dao komentare koji su izazvali nadu da centralna banka možda neće pojačati svoju borbu protiv inflacije tako agresivno kao što se strahovalo. To je suprotstavilo nedavne razgovore drugih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost zbog mnogo većih povećanja kamatnih stopa nakon nekoliko toplijih izveštaja o ekonomiji nego što se očekivalo.

Rafael Bostik, predsednik Banke federalnih rezervi Atlante, rekao je novinarima da za sada i dalje podržava podizanje Fed-ove ključne prekonoćne stope na raspon od 5% do 5,25%, u odnosu na trenutnih 4,50% na 4,75%. To je manje nego što predviđa dobar deo investitora na Volstritu.

„To je dalo tržištu malo nade, da postoji glas koji ne kaže da se poveća“ predviđanja o tome gde će Fed na kraju prestati da povećava stope, rekao je Brent Šut, glavni investicioni direktor u Northvestern Mutual Vealth, „jer mnogo drugih ljudi koji pričaju izgledaju kao da stalno govore: „Lift gore“.“

Više stope mogu smanjiti inflaciju jer usporavaju privredu, ali takođe povećavaju rizik od recesije. Oni takođe utiču na cene akcija i drugih investicija.

„Ovde smo sada“, rekao je Schutte. „Mi pravimo politiku zasnovanu na – a tržište se kreće – na podacima svakog meseca, a ne na ljudima koji obraćaju pažnju na trend. I ove stvari se revidiraju. Zato je tako promenljiv.“

Raspoloženje je ujutru bilo poremećenije nakon što je izveštaj pokazao da se manje radnika prošle nedelje, treću nedelju zaredom, prijavilo za beneficije za nezaposlene. To su najnoviji podaci koji pokazuju da tržište rada ostaje daleko otpornije nego što se očekivalo, iako su Federalne rezerve podigle kamatne stope najbržim tempom u poslednjih nekoliko decenija.

Iako je to dobra vest za radnike i smiruje strahove od recesije u bliskoj budućnosti, strah je da bi prejako tržište rada moglo da poveća pritisak na inflaciju. Inflacija je nedavno bila tvrdoglavija da se ohladi nego što se očekivalo nakon pada sa svog letnjeg vrhunca.

Poseban izveštaj u četvrtak pokazao je da su troškovi rada veći nego što je ranije prijavljeno za poslednja tri meseca 2022, dok je produktivnost revidirana naniže. I jedno i drugo bi takođe moglo da poveća pritisak na inflaciju. Sledi druge izveštaje tokom prošlog meseca koji pokazuju ukupan rast radnih mesta, potrošnju potrošača i inflaciju na više nivoa privrede i dalje su veći od očekivanog.

„Ekonomija je prilično zdrava i iz perspektive potrošnje koja zapravo pruža veliku podršku procenama zarade koje se povećavaju“, rekao je Bred Mekmilan, glavni direktor za investicije Commonvealth Financial Netvork-a. „Druga strana toga je da i Fed to vidi, a tržište vidi da Fed to vidi.

Snažni ekonomski izveštaji naterali su Volstrit da povisi svoje prognoze o tome koliko će Fed na kraju uzeti kamatne stope. To takođe znači odlaganje bilo kakvih nada za predstojeće smanjenje stopa.

Zamah je bio jasan na tržištu obveznica, gde su prinosi trezora porasli. Prinos na 10-godišnji trezor porastao je na 4,07% sa 4,00% kasno u sredu i sa manje od 3,40% ranije ove godine. Pomaže u određivanju stopa za hipoteke i druge kredite koji oblikuju ekonomiju, i blizu je najvišeg nivoa od novembra.

Dvogodišnji prinos, koji više zavisi od očekivanja za Fed, porastao je na 4,90% sa 4,88% i blizu je najvišeg nivoa od 2007.

„Svi sedimo unaokolo i čekamo da vidimo na kom nivou oni izazivaju slom ekonomije, a u tom trenutku će, nažalost, biti prekasno“, rekao je Šut iz Northvestern Mutual Vealth-a.

Akcije Salesforce-a su porasle za 11,2% za jedan od najvećih dobitaka na tržištu nakon što je nadmašio prognoze profita i prihoda u poslednjem kvartalu. Takođe je dao jaču prognozu za predstojeće rezultate nego što se očekivalo.

Očekivanja su se nedavno smanjila za profit velikih američkih kompanija s obzirom na još uvek visoku inflaciju i kamatne stope. Ali nekoliko njih se pridružilo Salesforceu u porastu u četvrtak nakon što su objavili ohrabrujuće rezultate.

Macy’s je porastao 11,9% nakon što je prijavio veći profit i prihod za praznike nego što su analitičari očekivali. Takođe je dao prognozirani raspon zarada ove godine koji je bio iznad očekivanja nekih analitičara.

To je bilo u suprotnosti sa nekoliko drugih velikih trgovaca koji su nedavno ponudili obeshrabrujuća predviđanja s obzirom na probleme nekih američkih domaćinstava usred još uvek visoke inflacije.

Na strani gubitnika bio je Tesla, koji je potonuo 6,4%. Rečeno je da će njegova sledeća generacija vozila koštati upola manje, ali je u prezentaciji investitorima dalo nekoliko detalja o njegovom dizajnu.

Hormel Foods, kompanija koja stoji iza Spam i Applegate mesa, takođe je pala. Potonuo je 4,3% nakon što je prijavio slabiji profit i prihod u poslednjem kvartalu od očekivanog.

Berze u inostranstvu su bile mešovite.

Novi podaci iz Evrope u četvrtak su pokazali da je inflacija blago oslabila u 20 zemalja koje koriste evro, ali da je i dalje viša nego što su ekonomisti očekivali.