Airbnb siguran u prihod, potražnja za putovanjima raste

Airbnb siguran u prihod, potražnja za putovanjima raste

Airbnb Inc je u utorak prognozirao prihode za tekući kvartal iznad procena Volstrita, jer potražnja za putovanjima pokazuje malo znakova hlađenja, zbog čega su njene akcije porasle za oko 11 odsto u produženom trgovanju.

Jači američki dolar i ponovno otvaranje zatvorenih granica osnažili su potrošače da troše više na putovanja, iako su strahovi od recesije izazvali zabrinutost zbog diskrecione potrošnje, prenosi Rojters.

Airbnb je saopštio da je potražnja za putovanjima i dalje jaka u prvom kvartalu uprkos strahovima od recesije koji izazivaju zabrinutost oko potrošačke potrošnje.

„Posebno smo ohrabreni evropskim gostima koji rezervišu letnja putovanja ranije ove godine“, rekao je Airbnb.

Kompanija je za prvi kvartal prognozirala prihod između 1,75 milijardi dolara i 1,82 milijarde dolara, što je više od očekivanja analitičara od 1,69 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Očekuje da će zadržati prošlogodišnje marže u 2023., jer očekuje da će troškove držati pod kontrolom.

Takođe se predviđa da će prosečne stope za njegove iznajmljivanje blago pasti u tekućem tromesečju i da će ostati pod pritiskom do 2023. godine, pošto se turista vraćaju jeftinijim gradskim iznajmljivanjem.

Prihod je porastao za 24% na 1,90 milijardi dolara tokom prazničnog kvartala koji se završio decembra, što je niže nego u prethodna dva kvartala, ali je nadmašilo prosečnu procenu analitičara od 1,86 milijardi dolara.

U međuvremenu, prosečne dnevne stope u četvrtom kvartalu pale su za 1% na 153 dolara, a rezervacije su porasle za 20% na 13,5 milijardi dolara, ispod prosečnih očekivanja analitičara od 13,69 milijardi dolara.

Airbnb je prijavio kvartalni neto profit od 319 miliona dolara, ili 48 centi po akciji, u poređenju sa profitom od 55 miliona dolara, ili 8 centi po akciji, godinu dana ranije.