Abramovič je fudbalski klub Čelsi stavio na prodaju dok buka o sankcijama raste

Abramovič je fudbalski klub Čelsi stavio na prodaju dok buka o sankcijama raste

Ruski biznismen Roman Abramovič izjavio je u sredu da će prodati fudbalski klub Čelsi, 19 godina nakon što ga je kupio i postavio tim na put ka sportskoj slavi, i obećao da će donirati novac od prodaje za pomoć žrtvama rata u Ukrajini.

Usred sve većih poziva da Abramoviča pogode sankcije nakon ruske invazije na njenog suseda, metalski magnat je u saopštenju naveo da je prodaja u najboljem interesu aktuelnih evropskih i svetskih fudbalskih šampiona.

„U trenutnoj situaciji, doneo sam odluku da prodam klub, jer verujem da je to u najboljem interesu kluba, navijača, zaposlenih, kao i sponzora i partnera kluba“, rekao je on.

Abramovič je rekao da neće tražiti pozajmice koje je dao klubu iz Premijer lige – kako se navodi u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi funti (2,0 milijardi dolara) – da mu budu vraćene i prodaja neće biti ubrzana.

Rekao je svojim pomoćnicima da osnuju dobrotvornu fondaciju koja bi primila sav neto prihod od prodaje.

Fondacija će biti za dobrobit svih žrtava rata u Ukrajini“, naveo je Abramovič u saopštenju.

„Ovo uključuje obezbeđivanje ključnih sredstava za hitne i hitne potrebe žrtava, kao i podršku dugoročnom radu na oporavku.

Švajcarski poslovni tajkun Hansjoerg Vis rekao je za novine da razmišlja o kupovini Čelsija od Abramoviča koji je tokom vikenda rekao da se povlači iz vođenja kluba, ali nije pominjao bilo kakve planove da promeni vlasništvo nad njim.

„Abramovič trenutno pokušava da proda sve svoje vile u Engleskoj. On takođe želi da se brzo reši Čelsija. Ja sam, zajedno sa još troje ljudi, u utorak dobio ponudu da kupim Čelsi od Abramoviča“, rekao je Vis, a prenosi Blik. intervju objavljen u sredu. Opširnije

Abramovič je kupio klub iz Zapadnog Londona 2003. za prijavljenih 140 miliona funti i njegova investicija je u velikoj meri doprinela najuspešnijoj eri u istoriji tima jer su osvojili pet titula u Premijer ligi, pet FA kupova i dva puta Ligu šampiona.

Njegova kupovina kluba pomogla je da se transformiše pejzaž engleskog fudbala tako da je Čelsi razbio zadavu Mančester junajteda, Arsenala i Liverpula.

Pobedili su brazilski Palmeiras prošlog meseca i po prvi put postali šampioni klupskog Svetskog kupa, pošto su pobedili Mančester Siti i postali šampion Evrope prošle sezone.

Navijači Čelsija na Kenilvort Roudu skandirali su ime Rusa pre početka utakmice.

Ovaj 55-godišnjak, koji ima izraelsko i portugalsko državljanstvo, postao je jedan od najmoćnijih ruskih biznismena tako što je zaradio fantastična bogatstva nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Forbes je ocenio njegovu neto vrednost na 13,3 milijarde dolara.

Od invazije Moskve na Ukrajinu, Britanija je uvela sankcije protiv 12 pripadnika ruske i beloruske elite, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, i najmanje 12 banaka i kompanija.

Lider britanskih opozicionih laburista Kir Starmer upitao je u sredu premijera Borisa Džonsona zašto nisu uvedene sankcije protiv vlasnika Čelsija. Džonson je, govoreći u parlamentu, rekao da ne može da ulazi u detalje o konkretnim slučajevima.

Ali ministarka spoljnih poslova Liz Trus upozorila je da je sastavila „listu hitnih slučajeva” ruskih oligarha i rekla da će im vlada uvoditi nove sankcije svakih nekoliko nedelja.

Fajnenšel tajms navodi da vlada takođe planira da zapleni imovinu u vlasništvu ruskih oligarha. Opširnije

Dejvid Dejvis, poslanik u Džonsonovoj vladajućoj Konzervativnoj partiji, rekao je, međutim, da bi prodaju trebalo blokirati dok Abramovič ne dokaže izvor svog bogatstva.

„Trebalo bi da učinimo sve da ga sprečimo da rasproda svoju imovinu u Velikoj Britaniji“, rekao je Dejvis na Tviteru

Abramovič je rekao da je odluka o prodaji bila neverovatno teška.

Nadam se da ću moći da posetim Stamford Bridž poslednji put da se lično pozdravim sa svima vama“, rekao je on.

Abramovič je okrenuo leđa životu u Londonu 2018. godine kada je britanska vlada odložila obnavljanje njegove vize nakon pokušaja atentata na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj, za koji je okrivila Moskvu.

„Bila je privilegija života biti deo Čelsija i ponosan sam na sva naša zajednička dostignuća“, rekao je on.

„Fudbalski klub Čelsi i njegove pristalice će uvek biti u mom srcu.