Utvrđeno je da vakcinacija protiv COVID-19 tokom trudnoće štite bebe tokom šest meseci

Utvrđeno je da vakcinacija protiv COVID-19 tokom trudnoće štite bebe tokom šest meseci

Žene koje dobiju vakcinu protiv COVID-19 zasnovanu na mRNK tokom trudnoće mogu da pruže svojoj novorođenčadi solidnu zaštitu od simptomatske infekcije COVID-19 najmanje šest meseci nakon rođenja, prema studiji Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti ( NIAID), deo Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ovi nalazi, objavljeni u Pedijatriji, naglašavaju važnost primanja i vakcine protiv COVID-19 i dopunske vakcine tokom trudnoće kako bi se osiguralo da se novorođenčad rađa sa snažnom zaštitom koja traje sve dok ne postanu dovoljno stara za vakcinaciju.

COVID-19 je posebno opasan za novorođenčad i malu bebu, a čak su i zdrava odojčad ranjiva na COVID-19 i izložena su riziku od teške bolesti. Trenutno nisu dostupne vakcine protiv COVID-19 za bebe mlađe od šest meseci.

Raniji rezultati studije multisite opservacione vakcine protiv COVID-19 za majke i bebe (MOMI-Vak) otkrili su da kada su trudne volonterke primile obe doze mRNA COVID-19 vakcine, antitela izazvana vakcinom mogu se naći u krvi pupčanika njihovih novorođenčadi.

Ovo sugeriše da su bebe verovatno imale određenu zaštitu od COVID-19 kada su još bile premlade da prime vakcinu. Međutim, istraživači iz Konzorcijuma za klinička istraživanja zaraznih bolesti (IDCRC), koji je sproveo studiju, nisu znali koliko dugo će ovi nivoi antitela trajati niti koliko će bebe zapravo biti zaštićene. Istraživački tim se nadao da će prikupiti ove informacije prateći bebe tokom prvih šest meseci života.

U ovom delu studije, istraživači su analizirali podatke od 475 novorođenčadi rođenih dok su njihove trudne majke bile uključene u MOMI-Vak studiju. Studija je sprovedena na devet lokacija širom Sjedinjenih Država. Uključio je 271 bebu čije su majke tokom trudnoće primile dve doze vakcine protiv mRNA COVID-19.

Preostala 204 novorođenčadi u studiji rođena su od majki koje su primile obe doze iRNK vakcine protiv COVID-19, kao i vakcinu za COVID-19. Da bi se dopunili podaci prikupljeni tokom trudnoće i pri porođaju, bebe su procenjene tokom najmanje jedne posete tokom prvih šest meseci nakon rođenja. Roditelji su takođe prijavili da li su se njihova beba zarazila ili su pokazala simptome COVID-19.

Na osnovu uzoraka krvi novorođenčadi, istraživači su otkrili da su novorođenčad sa visokim nivoom antitela pri rođenju takođe imala veću zaštitu od infekcije COVID-19 tokom prvih šest meseci. Dok su novorođenčad majki koje su primile dve doze vakcine protiv COVID-19 imale snažan odgovor antitela na rođenju, bebe čije su majke dobile dodatnu dozu tokom trudnoće imale su i veći nivo antitela pri rođenju i veću zaštitu od infekcije COVID-19 tokom trudnoće. -up posete.

Dok starija deca i odrasli treba da nastave da prate uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi bili u toku sa svojim vakcinama i pojačavačima protiv COVID-19, ova studija naglašava koliko vakcinacija majki može biti od koristi novorođenčadi koja su premlada da bi iskoristite prednosti vakcine: Tokom ove studije, nijedna od novorođenčadi nije bila potrebna hospitalizacija zbog COVID-19.

Istraživači će nastaviti da procenjuju podatke iz studije MOMI-Vak radi daljeg uvida u zaštitu od COVID-19 kod novorođenčadi.