U severnoj Evropi incidencija COVID-19 počela je da raste

U severnoj Evropi incidencija COVID-19 počela je da raste

U Belgiji, Velikoj Britaniji i Danskoj poslednjih dana je počeo da raste broj obolelih od korona virusa koji su primljeni u bolnice, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Politiko.

Tako je belgijska zdravstvena uprava saopštila u petak da predviđa novi talas COVID-19 koji će početi sredinom oktobra. Tokom sedmice do 19. septembra, broj novih slučajeva koronavirusa u zemlji porastao je za 17 odsto u odnosu na nedelju dana ranije.

Institut za infektivne bolesti Danske prvi put je zabeležio izjednačavanje broja novih slučajeva zaraze virusom korona, koji već duže vreme opada – a u pojedinim regionima incidencija čak i neznatno raste.

Institut je takođe napomenuo da je broj hospitalizacija zbog COVID-19 u protekloj nedelji povećan za 6 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Ljudi starosti od 70 do 89 godina ostaju najugroženija grupa stanovništva.

A u Velikoj Britaniji, broj novih slučajeva u nedelji do 17. septembra bio je 13% veći nego prethodne nedelje, dok su hospitalizacije porasle za 17% u nedelji do 19. septembra.

Ranije je evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides upozorila da zemlje članice EU zimi čeka još jedan talas COVID-19 i pozvala na ubrzanje vakcinacije ugroženih grupa stanovništva.

Evropska komisija je u septembru odobrila upotrebu BioNTech-Pfizer-ove vakcine protiv koronavirusa Comirnati, prilagođene za bolju zaštitu od varijanti virusa.