U Rusiji otkrivena nova mutacija virusa korona AY.4.2

U Rusiji otkrivena nova mutacija virusa korona AY.4.2

U Rusiji su zabeleženi pojedinačni slučajevi nove mutacije virusa korona AY.4.2 koja predstavlja podvrstu „delta“ soja, izjavio je šef naučne grupe za razvoj novih metoda dijagnostike ljudskih bolesti u Centralnom naučno-istraživačkom institutu „Rospotrebnadzora“ Kamil Hafizov.

Prema rečima Hafizova, prilično je velika verovatnoća da će se nova mutacija AY.4.2 proširiti i u Rusiji i svetu.

„Učestalost te podvrste se povećava, ali eksperti smatraju da ona nije odgovorna za kontinuirani veliki broj novozaraženih svakog dana u različitim zemljama“, precizirao je stručnjak.

Takođe nije isključio mogućnost da ta podvrsta „delta“ soja može da izazove dodatni porast zaražavanja. Hafizov je istakao da u borbi sa tim može da pomogne samo vakcinacija, posebno onih koji još nisu bili zaraženi kovidom 19.

Stručnjak je naglasio da suvakcine koje se upotrebljavaju u Rusiji prilično efikasnei protiv varijante AY.4.2.

„Ona se ne razlikuje tako mnogo da bi drastično promenila sposobnost vezivanja za antitela. Ako je suditi po tome da ima mutacije u S-proteinu, onda je najverovatnije više povezana sazaraznošću,a ne sa težinom bolesti“, zaključio je Hafizov.

Prema podacima britanskih naučnika, nova mutacija virusa korona AY.4.2 mogla bi da bude10-15 odsto zaraznija od „delta“ soja.