SZO poziva Kinu na „pun pristup“ istražiteljima COVID-a

SZO poziva Kinu na „pun pristup“ istražiteljima COVID-a

Šef Svetske zdravstvene organizacije rekao je za Fajnenšel tajms da je spreman da pošalje novu misiju stručnjaka u Kinu da istraže poreklo COVID-19.

„Pritiskamo Kinu da joj da potpun pristup i tražimo od zemalja da to iznesu tokom svojih bilateralnih sastanaka — (da podstiču Peking) na saradnju“, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus za FT.

On je rekao da je SZO već pisala Kini tražeći „da nam da informacije“ i da organizacija pošalje tim „ako nam to dozvole“.

Međunarodna zajednica nije mogla sa sigurnošću da utvrdi poreklo pandemije COVID-a.

Prvi slučajevi otkriveni su krajem 2019. godine u Vuhanu u Kini, što sugeriše dve suprotne teorije: bekstvo iz laboratorije u gradu gde su takvi virusi proučavani ili posredna životinja koja je zarazila ljude na lokalnoj pijaci.

Tim stručnjaka na čelu sa SZO i u pratnji kineskih kolega istraživao je Kinu početkom 2021.

U zajedničkom izveštaju, oni su favorizovali hipotezu da je virus preneo posrednička životinja sa slepog miša na čoveka, verovatno na pijaci.

Tedros je nakon toga rekao da su sve opcije ostale „na stolu“.

Nije bilo tima koji bi mogao da se vrati u Kinu, a zvaničnici SZO su više puta tražili dodatne podatke.

Tedros je više puta rekao da SZO neće odustati od svoje istrage i pozvao je Peking na transparentnost u razmeni podataka, sprovođenju istraga i podeli rezultata.

SZO je podigla najviši nivo upozorenja koji je bio na snazi za pandemiju ranije ove godine.

Zahvaljujući vakcinama, postinfekcijskom imunitetu i boljem lečenju, virus je sada pod većom kontrolom, iako se sa dolaskom jeseni na severnoj hemisferi pojavljuju nove varijante.