Crnogorski ministar: Identifikovani skoro svi „kopači tunela“ do suda, bitniji nalogodavci

Crnogorski ministar: Identifikovani skoro svi „kopači tunela“ do suda, bitniji nalogodavci

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, danas je izneo ključne informacije o napretku u istrazi vezanoj za kopanje tajnog tunela do Višeg suda u Podgorici. Adžić je istakao da su identifikovali gotovo sve osobe koje su učestvovale u ovom poduhvatu.

„Iako smo uspešno identifikovali većinu osoba koje su bili akteri u kopanju ovog tajnog tunela, važno je napomenuti da je od suštinskog značaja da otkrijemo ko su nalogodavci ovog zločina“, izjavio je ministar Adžić na konferenciji za novinare.

Ovaj incident predstavlja jedan od najvećih udara na integritet institucija sistema u Crnoj Gori. Ministar Adžić je takođe ukazao na duboko ukorenjeni problem korupcije u zemlji, istakavši da su neki od visokih funkcionera pravosudnog sistema ranije bili povezani sa kriminalnim grupama. Takođe je napomenuo da postoje indicije o prisustvu pojedinih službenika unutar Uprave policije koji su bili umešani u kriminalne aktivnosti.

„Ne smemo biti iznenađeni što se ovakve stvari dešavaju u Crnoj Gori, s obzirom na prošlost i postupke onih koji su vodili ključne institucije. Sada je vreme da se očisti naš sistem“, istakao je ministar Adžić.

Ministar je izrazio zabrinutost da će i u narednim godinama postojati pokušaji narušavanja institucija u zemlji, pri čemu će mafija pokušavati da sačuva svoje pozicije putem infiltracije unutar institucija sistema.

„Veoma sam zadovoljan dosadašnjim tokom istrage, iako izveštavanje medija o ovom slučaju otežava naše napore da dođemo do svih počinilaca. Medijski pritisak sugerisao je osumnjičenima da raspolažemo informacijama o njima“, rekao je ministar Adžić.

Ministar je takođe naveo da su identifikovane osobe koje su učestvovale u kopanju tunela, ali se čeka potvrda od zemalja iz kojih su ovi pojedinci došli. Detalji o nalogodavcima i mogućim motivima za izgradnju tajnog tunela ostaju predmet istrage, koja će nastaviti da se razvija kako bi se otkrila puna istina o ovom nezapamćenom incidentu.

Ovaj skandal sa tunelom do Višeg suda nastavlja da intrigira crnogorsku javnost i podstiče na šire razmatranje problema korupcije i organizovanog kriminala u zemlji. Ministar Adžić je naglasio svoju posvećenost očuvanju vladavine prava i demokratije u Crnoj Gori i obećao da će istražitelji učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se pravda zadovoljila i odgovorni privedeni licima pravde.