Tajvan upozorava Australiju na „skrivenu“ kinesku agendu

Tajvan upozorava Australiju na „skrivenu“ kinesku agendu

Tajvan je upozorio Australiju da bude oprezna u pogledu približavanja Kini, tvrdeći da bi predsednik Si Đinping mogao da pokuša da zabije klin između zapadnih zemalja.

U intervjuu za Sidnej Morning Herald i The Age objavljen u ponedeljak, Daglas Hsu, koji je nedavno imenovan za glavnog predstavnika Tajvana u Kanberi, upozorio je da Si možda ima „skrivenu agendu“ u bilateralnim odnosima.

Insistirajući da nema ništa protiv poboljšanja veza između Kine i Australije i da razume želju za povećanjem trgovine, Hsu je pozvao Kanberu da pogleda dalje od onoga što je nazvao „ružičastim slikama“ koje je Si oslikao o bilateralnim odnosima.

„Njihova strategija je u osnovi zavadi pa vladaj“, tvrdio je izaslanik. „Ne želimo da vidimo veoma problematičan svet, ali moramo da imamo na umu i da pogledamo rezultate koje Peking ima.

Hsu se takođe žalio na ono što je opisao kao „agresivnije ponašanje iz Kine“ poslednjih godina. Komentari su usledili nakon što su tajvanski zvaničnici odbrane saopštili da su registrovali više od 103 aviona koji pripadaju vojsci Pekinga koji deluje u blizini ostrva između nedelje i ponedeljka.

Tajvanski izaslanik je dalje pozvao australijskog premijera Entonija Albanezea da iskoristi svoju predstojeću posetu Kini da pošalje jasnu poruku da Kanbera neće prihvatiti bilo kakvu „unilateralnu promenu statusa kvo silom“ u Tajvanskom moreuzu.

Ranije ovog meseca, Australija i Kina su održale svoj prvi dijalog na visokom nivou posle nekoliko godina nakon perioda opadanja odnosa u kojem je Kanbera ušla u partnerstvo sa SAD i Velikom Britanijom za nabavku podmornica na nuklearni pogon.

Bezbednosnu situaciju oko Tajvana – koji Kina smatra delom svoje suverene teritorije – obeležile su pojačane tenzije, a Peking je poslednjih meseci održavao redovne vojne vežbe u regionu. Si je prošle godine rekao da, iako Kina želi mirno ujedinjenje sa ostrvom, ne isključuje upotrebu sile.