SZO: Moguća posledica pandemije povećana gojaznost kod dece

SZO: Moguća posledica pandemije povećana gojaznost kod dece

Evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla da ima nepredvidljive posledice, koje bi mogle da rezultiraju povećanom gojaznošćukod dece.

U izveštaju regionalne kancelarije SZO, stoji da bi zatvaranje škola tokom moglo negativno da utiče na ishranu i fizičku aktivnost dece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

„Kovid-19 bi mogao da utiče na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u evropskom području SZO, a to je pojava sve češće gojaznosti među decom“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Dodao je da se prekomerna telesna težina i gojaznost kasnije povezuju sa po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Da bi se izbegao negativan uticaj koronavirusa na budućnost dece, Kluge je pozvao na donošenje naučno utemeljenih politika čiji je cilj promovisanje zdrave ishrane i telesne aktivnosti, a pritom je, između ostalog mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izveštaju.

Na osnovu istraživanja sprovedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da skoroo svako treće dete u evropskoj regiji uzrasta između šest i devet godina pati od prekomerne telesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u poslednje vreme postupno popravlja,na primer u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španiji.