Skoro 1 od 5 odraslih koji su imale COVID ima dugotrajne simptome

Skoro 1 od 5 odraslih koji su imale COVID ima dugotrajne simptome

Skoro 1 od 5 odraslih Amerikanaca koji su prijavili da su imali COVID-19 u prošlosti i dalje ima simptome dugog COVID-a, prema podacima ankete prikupljenim u prve dve nedelje juna, rekli su američki zdravstveni zvaničnici u sredu, prenosi Rojters.

Sve u svemu, 1 od 13 odraslih osoba u Sjedinjenim Državama ima duge simptome COVID-a koji traju tri meseca ili više nakon prve infekcije, a koje nisu imali pre infekcije, pokazali su podaci.

Podaci su prikupljeni od 1. do 13. juna od strane američkog Biroa za popis stanovništva, a analizirani od strane američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dugi simptomi COVID-a se kreću od umora, ubrzanog rada srca, kratkog daha, kognitivnih poteškoća, hroničnog bola, senzornih abnormalnosti i slabosti mišića. Oni mogu biti iscrpljujući i trajati nedeljama ili mesecima nakon oporavka od početne infekcije.

CDC analiza je takođe otkrila da je veća verovatnoća da će mlađi odrasli imati uporne simptome od starijih odraslih.

Prema studiji, žene su takođe češće bolovale od dugotrajnog COVID-a nego muškarci, pri čemu je 9,4% odraslih žena u SAD prijavilo duge simptome COVID-a u poređenju sa 5,5% muškaraca.

Istraživanje je pokazalo da skoro 9% odraslih Latinoamerikanaca ima dugi COVID-19, što je više nego kod odraslih belaca i crnaca koji nisu Latinoamerikanci, i više nego dvostruko veći procenat odraslih azijskih ne-Hispana.

Postojale su i razlike na osnovu američkih država, pri čemu su Kentaki i Alabama prijavili najveći procenat odraslih sa dugim simptomima COVID-a, dok su Havaji, Merilend i Virdžinija prijavili najmanji, prema istraživanju.