Sinofarm: Moguće da je potrebna i treća doza vakcine

Sinofarm: Moguće da je potrebna i treća doza vakcine

Kineska farmaceutska kompanija Sinofarm saopštila je da će posle procene rezultata treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, odlučiti da li je i kada potrebno davati tri doze njene vakcine protiv korona virusa umesto dve, kao do sada.

Regulatorna tela i proizvodjači vakcine razmatraju da li je neophodna i treća doza kineske vakcine, zbog zabrinutosti da novi sojevi korona virusa mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina razvijena na osnovu starijih sojeva, prenosi Rojters.

Potpredsednik Sinofarmove filijale CNBG Džang Juntao rekao je da su „preliminarni rezultati pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i da istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa“.

„Odgovor na pitanje da li je dodatna doza neophodna i kada treba da bude data, biće zasnovan na rezultatima predstojeće treće faze kliničkih ispitivanja“, kazao je Džang.

Antitela koja stvaraju dve doze Sinofarmove vakcine, imaju „veoma dobar“ efekat neutralisanja na britanski i južnoafrički soj virusa i na nekoliko drugih, naveo je Džang.

U toku je testiranje efikasnosti vakcine protiv sojeva korona virusa otkrivenih u Brazilu i Zimbabveu.