Šekler: Povećanje broja zaraženih koronom nije zbog letovanja ni Egzita

Šekler: Povećanje broja zaraženih koronom nije zbog letovanja ni Egzita

Manifestacije sa okupljanjem velikog broja ljudi poput Egzita, koji je posetilo 200.000 ljudi, nisu uticale na povećanje broja novoobolelih od kovida-19, jer su se oni okupljali napolju uz poštovanje epidemioloških mera, izjavio je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta iz Kraljeva Milanko Šekler. Ocenio je i da je mala verovatnoća da virus donose turisti koji se vraćaju s letovanja.

Milanko Šekler je za Tanjug rekao da to pokazuje koliko je značajna vakcinacija i testiranje, što, kako je istakao, međutim, to dobrom delu stanovništva još uvek nije jasno, prenosi RTS .

Dodao je i da je mala verovatnoća i da su zarazu doneli turisti koji su se vratili sa letovanja.

„Oni su tamo bili na otvorenom, na plaži, a u Grčkoj i Turskoj se strogo poštuju mere u restoranima, uz stalnu dezinfekciju ležaljki i suncobrana koji se koriste“, podsetio je Šekler.

Ocenio je da će, međutim, početak školske godine biti trenutak kada se može očekivati drastičan skok broja zaraženih.

„Sada dijagnostikujemo oko 600 zaraženih dnevno i to usred toplote i visokog UV zračenja i pre perioda kada deca kreću u školu, a odrasli se vraćaju na posao, gde će svi da budu u zatvorenom. To je momenat koji će da pokrene novi skok broja zaraženih“, rekao je Šekler.

On ističe da su vakcine presudne u borbi protiv virusa, jer on iako mutira i povećava prenosivost, izaziva sve slabiji patogeni efekat.

Šekler je uveren da obavezna vakcinacija dece kao uslov da mogu da pohađaju školu neće dati rezultat.

„Po meni je suludo očekivati da imaš odziv na vakcinaciju dece kad nema odziva roditelja te dece. Ako imate u delu populacije u koji spadaju roditelji te dece 25 odsto vakcinisanih, kako očekujete da će obuhvat vakcinisanja dece od tih roditelja da bude veći. Čak i tamo gde je jedan roditelj vakcinisan a drugi nije, neće biti efekta. Ako bude jedan odsto vakcinisane dece, ja ću da častim“, rekao je Šekler.

Dodao je da nema smisla u takvim okolnostima organizovati nastavu za svakog stotog učenika, a i da nema vremena za vakcinaciju učenika, jer da to počne odmah, tek sredinom septembra bi deca bila zaštićena.

„Što se tiče polaska u školu“, ističe Škler, „bilo bi jako važno da se koriste ovi lepi dani i da provetrenost učionica bude vrhunska, a da prozori budu otvoreni i cele noći. Poslednji radovi pokazuju da to daje neverovatne efekte“.