Nemački ministar zdravlja želi da poveća upotrebu leka za COVID Paklovid

Nemački ministar zdravlja želi da poveća upotrebu leka za COVID Paklovid

Nemački ministar zdravlja rekao je u nedelju da će se zalagati za više recepata za Pfizerov oralni antivirusni tretman protiv virusa COVID-19 Paklovid od strane porodičnih lekara kako bi se smanjili teški slučajevi bolesti.

„Sistem koji uključuje porodične lekare biće spreman da rutinski upravlja ovim preretko korišćenim spasiocem života”, napisao je on na Tviteru u nedelju, dodajući da su na raspolaganju dovoljne zalihe.

Pilula, koja je u januaru dobila uslovno evropsko marketinško odobrenje, daje se zaraženim ljudima koji su u velikom riziku od progresije u tešku bolest.

U svom tvitu, Lauterbach je pomenuo rezultate ispitivanja da kurs oralne terapije može smanjiti rizik od hospitalizacije kod starijih osoba za 90%, kada se uzme rano nakon infekcije.

Pfizer je u četvrtak saopštio da traži potpuno odobrenje SAD za Paklovid, koji je trenutno dostupan pod odobrenjem za hitnu upotrebu.

Smrtni slučajevi i tretmani intenzivne nege nakon infekcija COVID-om ponovo su u porastu u Nemačkoj od kraja juna, vođeni zaraznijim podvarijantama Omikrona, nakon što su u stalnom padu oko tri meseca.

Nije utvrđeno da lek olakšava simptome kod mlađih odraslih osoba.

Nemački kancelar Olaf Šolc, član SPD levog centra poput Lauterbaha, rekao je u nedelju da škole i nebitna preduzeća neće ponovo biti zatvoreni ako stope zaraze značajno porastu ove godine, ali da će maske za lice igrati veću ulogu.