Kon: Medicinski deo tražio održavanje sednice Kriznog štaba

Kon: Medicinski deo tražio održavanje sednice Kriznog štaba

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođenja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Predrag Kon je u razgovoru za Tanjug naglasio da će glavna tema na sednici biti rast brojki i kojim merama je moguće stati na put daljem porastu broja novozaraženih.

Kaže da sada obolevaju i vakcinisani, jer dolazi do proboja imuniteta, što dodatno otežava borbu sa koronavirusom.

Kada je reč o načinu na koji će se od septembra održavati nastava, Kon kaže da na tome radi grupa ljudi iz Ministarstva prosvete i sa Instituta „Batut“, te da su oni napravili protokol za polazak u škole.

„I to će biti prezentovano na štabu, a sam način održavanja nastave zavisiće od epidemiološke situacije. Biće različiti modeli nastave, a normalno zavisiće i od, moram da kažem, vakcinisanosti. Kada postane jasno da je obolevanje prisutno u jednom razredu ili nekoj grupi – to neće biti diskriminacija ili bilo kakva podela. To je epidemiološki zadatak“, poručio je Kon.

Upitan kada se, prema procenama, očekuje pik trenutnog talasa, Kon ukazuje na to da Srbija u ovom trenutku dostiže taj vrh, ali ukazuje i na to da „imamo i dalje masovna okupljanja sa jedne strane, a sa druge masovne povratke sa letovanja i formiranje kolektiva i sigurno će se produžiti porast“.