EMA razmatra da li je treća doza vakcine neophodna

EMA razmatra da li je treća doza vakcine neophodna

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je da odlučuje o tome da li će biti potrebna treća doza antikovid vakcine, pošto američka regulatorna tela razmatraju dodatne doze.

EMA je navela da je u kontaktu sa proizvođačima vakcina da koordiniše podnošenje potrebnih podataka, i da je svesna da brojne evropske zemlje razmatraju da daju dodatne doze populaciji koja je već imunizovana.

„U ovoj fazi EMA još nije utvrdila da li će i kada će dodatna doza vakcine za kovid-19 biti potrebna“ navela je agencija u imejlu.

„Dalji podaci kompanija koje proizvode vakcine očekuju se narednih nedelja i EMA će razmatrati informacije o proizvodu na osnovu toga“, navodi se u saopštenju.

Agencija je navela da već radi sa drugim evropskim zdravstvenim zvaničnicima i nacionalnim grupama za imunizaciju, u slučaju da budu potrebne dodatne doze.

Kako dodaje, čeka da proceni konkretne podatke o efikasnosti iz Evrope i drugih regiona. Zemlje medju kojima i Izrael i Francuska nedavno su počele da daju treće doze nekim ljudima čiji imunitet je možda opao.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je bogate zemlje da sačekaju sa davanjem treće doze vakcine tako da populacija koja nije vakcinisana može da se vakciniše.