Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv dva soja korona virusa

Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv dva soja korona virusa

Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv COVID-19 koja cilja i na originalni soj i na varijantu Omikrona, prenosi Skaj njuz, kako piše „Evropska istina”.

Modernina vakcina je dobila zeleno svetlo od strane Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) nakon što je utvrđeno da ispunjava standarde bezbednosti, kvaliteta i efikasnosti britanskog regulatora.

Dopunska doza, poznata kao Spikevak bivalent Original/Omicron, sadrži 25 mikrograma Omicron vakcine i 25 mikrograma originalne vakcine protiv koronavirusa.

Vakcina koja deluje protiv dve infekcije poznata je kao bivalentna.

Zajednička komisija za vakcinaciju i imunizaciju će dati savete o tome kako se vakcinisati.

Vakcina je takođe podneta na regulatorno odobrenje u Australiji, Kanadi i EU.

Očekuje se da će EU odobriti vakcinu do septembra.

Dr Džun Rejn, izvršni direktor MHRA, rekao je: „Drago mi je što mogu da objavim odobrenje Modernine bivalentne vakcine za pojačavanje, za koju se u kliničkim ispitivanjima pokazalo da proizvodi snažan imuni odgovor protiv varijante Omicron BA.1, kao i protiv originalni soj 2020.“

„Prva generacija vakcina protiv COVID-19 korišćenih u Velikoj Britaniji nastavlja da pruža važnu zaštitu od bolesti i spasava živote. Ova dvovalentna vakcina nam daje prefinjen alat u našem arsenalu kako bi nas zaštitio od ove bolesti dok se virus nastavlja da se širi i evoluirati“ – dodala je ona.

Podsetimo, evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides upozorila je da zemlje članice EU zimi čeka još jedan talas COVID-19 i pozvala na ubrzanje vakcinacije ranjivih grupa stanovništva.