U Francuskoj više od 80 škola zatvoreno zbog korona virusa

U Francuskoj više od 80 škola zatvoreno zbog korona virusa

Ukupno 81 škola i 10-ak univerziteta u Francuskoj zatvoreno je samo nakon 15 dana rada zbog pojave korona virusa, rekli su danas resorni ministri.

Francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker precizirao je da je moralo da se zatvori nešto više od 2.100 razreda, što je oko 0,13 odsto od 60.000 školskih ustanova u zemlji.

On je precizirao da ima gotovo 1.200 novih slučajeva zaraze korona virusom medju učenicima u odnosu na prethodnu nedelju, podsećajući na pravilo da se razred zatvara kada ima više od tri pozitivna učenika.

Francuska ministarka za visoko obrazovanje Frederik Vidal je rekla da su se slučajevi korona virusa pojavili uglavnom zbog privatnih okupljanja studenata i to na desetak univerziteta, a da neki fakulteti još nisu ni počeli novu školsku godinu.

Deo nastave je tako na Medicinskom fakultetu u Monpeljeu juče obustavljen na dve nedelje pošto je oko 60 studenata bilo pozitivno na testu, posle jednog partija.

U Francuskoj je juče registrovano 8.000 novozaraženih korona virusom sa 2.713 hospitalizovanih u poslednjih sedam dana i 470 novih bolesnika na odeljenjima za reanimaciju gde ih sada ima ukupno 752, uglavnom u pariskom regionu i na jugoistoku zemlje. Medjutim, ovo je sve daleko manje nego početkom aprila kada je bilo i po 7.000 osoba u teškom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *