Slučajevi korona virusa i na Svetoj Gori, zasad jedan i u Hilandaru

Slučajevi korona virusa i na Svetoj Gori, zasad jedan i u Hilandaru

Danas je obelodanjeno otkrivanje desetak slučajeva zaraze korona virusom u manastirima i isposnicama na Svetoj Gori, objavio je na intrenetu atinski list „Katimerini“.

Grupa stručnjaka Organizacije Grčke za javno zdravlje ide na Svetu Goru pošto se strahuje od širenja virusa posle osam potvrđenih slučajeva u Manastiru Agios Pavlos, odakle je jedan monah u kritičnom stanju prenet u bolnicu u Solunu.

Najmanje jedan slučaj je u manastiru Hilandar, a još jedan u Lakoskitiju, preneo je list.

Zasad se ne zna da li je virus prošao kroz vrata drugih manastira i ćelija, pošto zbog prirode svetogorskog društva mere zaštite izgledaju nedovoljne ili nisu adekvatno sprovedene.

Iako je uprava Sveta zajednica bila na neko vreme zatvorila vrata Svete Gore za hodočasnike, mere su popustile, kao i u svetovnom društvu Grčke, i sada su manastiri primili nešto posetilaca, uz jednokratnu kontrolu telesne temperature, a monasi poslom svakodnevno ulaze i izlaze sa Svete Gore.

Maske na Svetoj Gori nosi svetovno osoblje, dok gotovo nijedan monah ne poštuje tu meru, a još manje na verskim skupovima i svečanostima gde je gužva, piše „Katimerini“.

Grčka država koju mnogi okrivljuju za ulazak epidemije u Svetu Goru, ne isključuje nametanje strogih mera, na šta ona ima pravo i po odredbama svetogorske autonomije, jer se to pitanje odnosi na javno zdravlje i bezbednost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *