SZO: Broj slučajeva COVID-a opada svuda, ali pandemija nije završena

SZO: Broj slučajeva COVID-a opada svuda, ali pandemija nije završena

Broj novih slučajeva koronavirusa pao je svuda u svetu prošle nedelje za oko 12%, prema poslednjem nedeljnom pregledu pandemije Svetske zdravstvene organizacije objavljenom u sredu.

Zdravstvena agencija UN izvestila je da je prošle nedelje bilo nešto manje od 4,2 miliona novih infekcija i oko 13.700 smrtnih slučajeva, što je pad od 5%.

„Ovo je veoma ohrabrujuće, ali nema garancije da će ovi trendovi opstati“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na brifingu za novinare. „Najopasnije je pretpostaviti (da) hoće“, rekao je on. On je dodao da, iako je broj sedmično prijavljenih smrtnih slučajeva pao za više od 80 odsto od februara, jedna osoba i dalje umre od COVID-19 svake 44 sekunde i da se većina tih smrti može izbeći.

U svom izveštaju o pandemiji, SZO je saopštila da je smrtnost od COVID-19 opala u jugoistočnoj Aziji, Evropi i na Bliskom istoku, ali je porasla u Africi, Americi i zapadnom Pacifiku.

Maria Van Kerkhove, tehnički rukovodilac SZO za COVID-19, primetila je da se virus još nije ustalio u sezonskom obrascu i da će njegova kontinuirana evolucija zahtevati stalni nadzor i moguća podešavanja dijagnostike, tretmana i vakcina.

Naučnici upozoravaju da će se koronavirus zadržati daleko u budućnosti, delom zato što postaje sve bolji i bolji u zaobilaženju imuniteta od vakcinacije i prošlih infekcija. Stručnjaci ukazuju na nova istraživanja koja sugerišu da je najnovija varijanta omikrona sve popularnija u SAD – BA.4.6, koja je bila odgovorna za oko 8% novih infekcija u SAD prošle nedelje – čini se da je čak i bolja u izbegavanju imunološkog sistema od dominantnog BA. 5.

Vlasti u Kini ove sedmice su zatvorile 65 miliona svojih građana pod strogim ograničenjima COVID-19 i obeshrabruju domaća putovanja tokom predstojećih državnih praznika.

Širom zemlje, 33 grada, uključujući sedam glavnih gradova provincija, su pod potpunim ili delimičnim zatvaranjem koje pokrivaju više od 65 miliona ljudi, prema podacima koje je kasno u nedelju objavio kineski poslovni magazin Caikin.

Rečeno je da su epidemije prijavljene u 103 grada, što je najviše od prvih dana pandemije početkom 2020.