Amerikanci sada mogu da dobiju ažuriranu vakcinu protiv COVID-19

Amerikanci sada mogu da dobiju ažuriranu vakcinu protiv COVID-19

Većina Amerikanaca bi trebalo da dobije ažuriranu vakcinu protiv COVID-19, rekli su zdravstveni zvaničnici u utorak, piše AP.

Savetnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti odobrili su nove vakcine za sve starije od 6 meseci, a direktor agencije je u utorak brzo potpisao preporuku komisije. To znači da bi doze trebalo da budu dostupne ove nedelje, neke već u sredu.

Ozbiljnost pandemije COVID-19 je izbledela, ali još uvek postoje stotine hospitalizacija i stotine smrtnih slučajeva u SAD svake nedelje. Hospitalizacije su u porastu od kasnog leta, iako najnoviji podaci ukazuju na to da bi infekcije mogle da se smiruju, posebno na jugu.

Ipak, stručnjaci brinu da imunitet od prethodnih vakcinacija i infekcija bledi kod mnogih ljudi, a nova injekcija bi spasila mnoge živote.

Prema prošlomesečnom istraživanju koje je CDC citirao, oko 42% je reklo da će definitivno ili verovatno dobiti novu vakcinu. Ipak, samo oko 20% odraslih je dobilo ažurirani booster kada je ponuđen pre godinu dana.

Lekari se nadaju da će se dovoljno ljudi vakcinisati kako bi se sprečila još jedna „trostruka epidemija“ poput prošle godine kada su bolnice bile preplavljene ranom sezonom gripa, navalom RSV-a ili respiratornog sincicijalnog virusa, i još jednim zimskim porastom koronavirusa.