NASA-ina letelica DART pogodila asteroid u testu planetarnog odbrambenog sistema

NASA-ina letelica DART pogodila asteroid u testu planetarnog odbrambenog sistema

Jureći kroz Sunčev sistem hipersoničnom brzinom u ponedeljak, NASA-ina letelica DART udarila je u udaljeni asteroid u testu prvog planetarnog odbrambenog sistema na svetu, dizajniranog da spreči potencijalni sudar meteorita sudnjeg dana sa Zemljom, preneo je Rojters.

Finale samoubilačkog svemirskog leta, prvog pokušaja čovečanstva da promeni kretanje asteroida ili bilo kog nebeskog tela, odigrano je u NASA-inom veb prenosu iz operativnog centra misije izvan Vašingtona, 10 meseci nakon lansiranja DART-a.

Prenos uživo je pokazao slike koje je napravila DART-ova sopstvena kamera kao kockasto vozilo „impaktor“, ne veće od automata sa dva pravougaona solarna niza, koje je oko 19 časova ušlo u asteroid Dimorfos, veličine fudbalskog stadiona. EDT (2300 GMT) oko 11 miliona km od Zemlje.

Misija je osmišljena kako bi se utvrdilo da li je svemirska letelica sposobna da promeni putanju asteroida čistom kinetičkom silom, gurajući ga sa kursa tek toliko da sačuva našu planetu od opasnosti.

Da li je uspeo nakon što je ostvario nameravani uticaj neće biti poznato do daljih teleskopskih posmatranja asteroida sledećeg meseca. Ali zvaničnici NASA-e pozdravili su neposredan ishod eksperimenta od ponedeljka, rekavši da se čini da je svemirska letelica radila kako je projektovana.

DART, lansiran raketom SpaceKs u novembru 2021. godine, napravio je većinu svog putovanja pod vođstvom NASA-inih direktora letova, a kontrola je predata autonomnom sistemu za navigaciju na brodu u poslednjim satima putovanja.

Uticaj u ponedeljak uveče je praćen u skoro realnom vremenu iz operativnog centra misije u Laboratoriji za primenjenu fiziku Univerziteta Džons Hopkins (APL) u Lorelu, Merilend.

Mogli su se čuti pozdravi od inženjera u kontrolnoj sobi dok su slike ciljanog asteroida iz sekunde u sekundu postajale sve veće i na kraju ispunile TV ekran NASA-inog veb emitovanja neposredno pre nego što je signal svemirske letelice izgubljen, potvrđujući da se uspešno srušio na Dimorfos.