EU ne očekuje da će do kraja godine pristati da se odmakne od jednoglasnosti u odlučivanju

EU ne očekuje da će do kraja godine pristati da se odmakne od jednoglasnosti u odlučivanju

Ministar evropskih poslova Češke, koja predsedava Savetom EU, Mikulaš Bek rekao je u utorak da očekuje „ograničen napredak“ do kraja godine po pitanju udaljavanja od jednoglasnosti u procesu donošenja odluka, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Politiko.

„Nisam previše optimista, ali ne mislim da je debata izgubljena“, rekao je Bek posle sastanka ministara evropskih poslova zemalja članica EU, napominjući da do kraja godine „postoji nada da možemo da neki ograničeni napredak“.

Prema rečima predstavnika Češke, „mnoge države članice” vezuju pitanje promene principa odlučivanja u Evropskoj uniji sa procesom proširenja.

Istovremeno, prema dokumentu Saveta EU do kojeg je došao Politiko, nekoliko država je izrazilo podršku udaljavanju od jednoglasnosti u donošenju odluka u oblastima kao što su sankcije, ljudska prava, bezbednost i odbrana.

Istovremeno, „zbog izuzetno visoke političke osetljivosti ovog pitanja“, druge zemlje članice EU „naznačuju da će im trebati dodatno vreme da iznesu svoje mišljenje“.

Ranije je saopšteno da predstavnici zemalja članica EU razmatraju mehanizam koji omogućava zemljama da pređu sa jednoglasnog na većinsko glasanje u Savetu EU bez potrebe da menjaju ugovore EU.

Kao što znate, Mađarska redovno blokira odluke EU o sankcijama Rusiji, zahtevajući razne ustupke ili amandmane.

Podsetimo, Evropska komisija je 18. septembra preporučila da se Mađarskoj ne dodeli 65 odsto sredstava (7,5 milijardi evra) u okviru tri programa iz ključnog fonda EU zbog problema sa vladavinom prava. Istovremeno, Evropska komisija je postavila temelje za mogući kompromis koji bi omogućio Budimpešti da zadrži novac.