Američko ministarstvo finansija kaže da se deo opreme za satelitski internet može izvoziti u Iran

Američko ministarstvo finansija kaže da se deo opreme za satelitski internet može izvoziti u Iran

Američko ministarstvo finansija saopštilo je u utorak da neka oprema za satelitski internet može da se izveze u Iran, sugerišući da izvršnom direktoru SpaceKs-a Elonu Masku možda nije potrebna licenca za pružanje satelitske širokopojasne usluge kompanije Starlink u zemlji.

Musk je u ponedeljak rekao da će kompanija tražiti izuzeće od sankcija Iranu. „Starlink će tražiti izuzeće od iranskih sankcija u tom pogledu“, napisao je Mask na Tviteru u odgovoru na tvit.

Maskov tvit nije dao više detalja o njegovim planovima, ali je došao u vreme rasprostranjenih protesta u Iranu zbog smrti žene u policijskom pritvoru. Trezor nije precizirao da li će se licenca odnositi na Maskove planove.

Neki ljudi na Tviteru tražili su od Maska da obezbedi satelitske internet stanice. Pristup društvenim medijima i nekim sadržajima strogo je ograničen u Iranu.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija ima dugogodišnju licencu koja „ovlašćuje određeni izvoz u Iran hardvera, softvera i usluga u vezi sa komunikacijom preko interneta, uključujući određene usluge internet konekcije za potrošače i odobrene satelitske terminale za stambene potrošače pod opštom licencom D-1“, rekao je portparol odeljenja u saopštenju.

„Za svaki izvoz koji nije obuhvaćen postojećim odobrenjima, OFAC pozdravlja prijave za posebne dozvole za odobravanje aktivnosti koje podržavaju slobodu interneta u Iranu“, dodaje se u saopštenju.

SpaceKs ima za cilj brzo širenje Starlink-a, i trči se sa rivalskim kompanijama za satelitske komunikacije, uključujući OneVeb i Amazon.com Inc koje tek treba da pokrenu projekat Kuiper.