Pentagon: Razgovara se o transferu tenkova u Ukrajinu

Pentagon: Razgovara se o transferu tenkova u Ukrajinu

Visoki predstavnik Ministarstva odbrane SAD rekao je da je obezbeđivanje tenkova zapadnog tipa Ukrajini „apsolutno na stolu“.

On je to saopštio na brifingu za novinare 19. septembra, piše „Evropska istina“.

Predstavnik ministarstva je primetio da se ukrajinske snage sada uglavnom oslanjaju na tenkove sovjetskog tipa, a SAD su uložile mnogo napora da podstaknu zemlje, uglavnom u Evropi, da obezbede tenkove ovog tipa Ukrajini.

„Ali kao što sam rekao, kada pogledamo dugoročne potrebe Ukrajine, shvatamo da će doći dan kada će možda želeti da pređu na tranziciju i da će možda morati da pređu na modele kompatibilne sa NATO-om. Uvek smo veoma pažljivi prema bilo kakvim novim opremu koju isporučujemo Ukrajini ili koju obezbeđuju naši saveznici, naši partneri, da bi obezbedili esencijalnu obuku, održavanje i podršku… Zato želimo da budemo sigurni da kada pružamo sposobnosti, sve to bude uzeto u obzir.“ – primetio je predstavnik Ministarstva odbrane SAD.

Na pojašnjavajuće pitanje da li se razmatra transfer tenkova koji traži Ukrajina, predstavnik Pentagona je napomenuo da su „tenkovi apsolutno na stolu, zajedno sa drugim oblastima“.

„Mi gledamo na sve ukrajinske oružane snage i razmišljamo o budućnosti, koje će im sposobnosti biti potrebne i kako SAD i naši saveznici mogu da podrže Ukrajinu u izgradnji ovih sposobnosti“, rekao je on.

Na pitanje da pojasni da li je transfer opreme u dalekoj budućnosti, a ne za trenutne bitke, portparol Pentagona je rekao da SAD ostaju „otvorene“.

„Sa tačke gledišta direktne borbe, dostupni tenkovi koji se mogu obezbediti veoma brzo bez gotovo nikakve obuke su sovjetski tenkovi. Ali mi smo, naravno, otvoreni za druge opcije, pod uslovom da se obezbedi obuka, održavanje i podrška“, rekao je on. .

Podsetićemo da posle ozbiljnih uspeha Ukrajine u povratku teritorija u Harkovskoj oblasti, nemačke političke partije, posebno koalicione, zahtevaju od vlade da oružjem ojača podršku Ukrajine. Konkretno, prebacite tenkove Leopard 2 i BMP-ove Marder.

A ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok insistira na brzoj odluci o snabdevanju Ukrajine nemačkim borbenim tenkovima.