Pentagon: Američki tenkovi „apsolutno na stolu“ za Ukrajinu

Pentagon: Američki tenkovi „apsolutno na stolu“ za Ukrajinu

Sjedinjene Države mogu da obezbede tenkove „kompatibilne sa NATO-om“ ukrajinskoj vojsci da zamene zastarelu opremu iz sovjetske ere, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, dok Kijev nastavlja da apeluje na stalni dotok zapadnog oružja usred žestokih borbi sa ruskim trupama.

Obraćajući se novinarima na anonimnom brifingu u ponedeljak, službenik odbrane je upitan da li Bela kuća razmatra teške oklope u budućim paketima pomoći Ukrajini, napominjući da su ukrajinski poslanici nedavno posetili američku prestonicu da bi posebno insistirali na tenkovima.

„Tenkovi su apsolutno na stolu zajedno sa drugim oblastima“, rekao je zvaničnik, napominjući da iako su ukrajinske trupe bolje upoznate sa „tenkovima sovjetskog tipa“, Pentagon priznaje „da će doći dan kada će možda želeti da pređu i možda potrebno je preći na modele kompatibilne sa NATO-om.

Pod pritiskom na pitanje da li bi zapadni tenkovi mogli biti uključeni u predstojeće isporuke oružja, zvaničnik je rekao da će to zavisiti od toga koliko brzo bi ukrajinske snage mogle da budu obučene da koriste i održavaju vozila, ali je dodao da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena „sigurno otvorena“ za Ideja.

Najnoviji bezbednosni paket Bele kuće za Kijev objavljen je prošle nedelje, vredan oko 600 miliona dolara, obeležavajući Bajdenovo dvadeset i prvo povlačenje predsedničkog oružja za Ukrajinu. Pomoć je uključivala dodatne metke za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su obezbedile SAD, 36.000 artiljerijskih granata, 1.000 precizno navođene municije, brojna transportna vozila i malokalibarsko oružje, između ostalog.

Vašington je stalno pojačavao isporuke oružja tokom rata, na kraju pristao da obezbedi višemesečne raketne sisteme kao što je HIMARS, kao i artiljerijske platforme dugog dometa, mesecima nakon sukoba. Međutim, Bela kuća se do sada uzdržavala od slanja nekih od najsofisticiranijih oružja američke vojske, kao što su teški oklopi ili borbeni avioni, umesto toga pristala da olakša prenos opreme iz sovjetskog doba iz trećih zemalja kao što su Poljska i Češka.

Iako je Bajden odobrio više od 15 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini otkako je Rusija poslala trupe u zemlju krajem februara, ukrajinski zvaničnici nastavljaju da se zalažu za teže naoružanje. Pored američkih oklopa, Kijev je poslednjih nedelja od Nemačke zatražio i borbene tenkove Leopard, borbena vozila pešadije Marder i protivvazdušne tenkove Gepard, ali Berlin nije bio voljan da ispuni te zahteve.

„Nijedna zemlja do sada nije isporučila zapadna borbena vozila pešadije ili glavne borbene tenkove“, rekla je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht na događaju prošle nedelje, dodajući „Složili smo se sa našim partnerima da Nemačka neće jednostrano preduzeti takvu akciju“.

Američki odbrambeni zvaničnik nije precizirao kakve tenkove Pentagon razmatra za Ukrajinu, misleći samo na „modele kompatibilne sa NATO-om“. M1 Abrams je trenutno glavni borbeni tenk Vašingtona, čiji je nekoliko konfiguracija spremno za izvoz, navodi Drive.