Bajden nagoveštava planove za ponovnu kandidaturu

Bajden nagoveštava planove za ponovnu kandidaturu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da ima svu nameru da se kandiduje za reizbor 2024. godine, ali je naveo da je „prerano“ davati bilo kakve zvanične najave i da će se za sada fokusirati na svoje dužnosti kao vrhovni komandant.

U intervjuu za CBS „60 minuta“ u nedelju, Bajden je razgovarao o izgledima za još jednu predsedničku trku, napominjući da je, iako namerava da uđe u trku 2024, prerano za zvaničnu deklaraciju.

„Vidite, ako bih vam rekao, ’ponovo trčim’, odjednom, čitav niz stvari dolazi u igru koje imam – zahtevi koje moram da promenim i da se krećem i radim. Što se tiče izbornih zakona“, rekao je on i dodao „Prerano je za donošenje takve odluke“.

„Moja namera je, kao što sam rekao za početak, da se ponovo kandidujem. Ali to je samo namera. Ali da li je čvrsta odluka da se ponovo kandidujem? To ostaje da se vidi“, nastavio je predsednik.

Komentarišući zabrinutost oko njegove starosti i da li bi to moglo da utiče na njegovu sposobnost za funkciju, Bajden – koji će napuniti 82 godine 2024. i trenutno je najstariji predsednik u istoriji SAD – jednostavno je rekao kritičarima „Gledaj me“.

„Iskreno prema Bogu, to je sve što mislim. Gledaj me. Ako mislite da nemam nivo energije ili mentalnu oštrinu, onda je, znate, to jedna stvar. Druga je stvar, samo gledaš i, znaš, drži moj raspored. Radite ono što ja radim“, rekao je on, dodajući „Poštujem činjenicu da bi ljudi rekli, znate, ‘Ti si star.’ Ali mislim da se to odnosi na to koliko energije imaš, i da li je posao ili ne što radite je u skladu sa onim što bi bilo koja osoba bilo kog uzrasta mogla da uradi.”

Iako su neke nedavne ankete pokazale blagi porast u rejtingu odobravanja za predsednika – sa nedavnom anketom NBC-a koja je pokazala 45%, što je najviše od prošlog oktobra – ukupno javno mnjenje o njegovom učinku na poslu stalno je opadalo otkako je preuzeo funkciju, navodi Rojters / Anketa Ipsosa, koja je pokazala 54% neodobravanja među svim glasačima od prošle nedelje.