Barselona ove sezone prognozirala profit od 274 miliona evra

Barselona ove sezone prognozirala profit od 274 miliona evra

Barselona je saopštila da je zabeležila profit od 98 miliona evra za finansijsku godinu 2021-22 i da predviđa profit od 274 miliona evra za ovu sezonu, prenosi Rojters.

Barselona je druga na Forbsovoj listi procene fudbalskih timova sa trenutnom vrednošću od 5 milijardi dolara, iza rivala Real Madrida, čija je vrednost 5,1 milijarda dolara.

Klub je u ponedeljak saopštio da je njihov upravni odbor zaključio finansijsku godinu sa prometom od 1,017 milijardi evra i odobrio operativni prihod od 1,255 milijardi evra za ovu sezonu.

Ranije ovog meseca, LaLiga je podigla ograničenje potrošnje Barselone za 800 miliona evra, izvodeći klub iz deficita potrošnje nakon što je katalonska strana prodala delove imovine kako bi popravila svoje finansije.

Da bi nadoknadila gubitke i ispoštovala pravila finansijskog fer-pleja LaLige, Barselona je prodala 25% svojih domaćih televizijskih prava američkoj investicionoj firmi Sikth Street u narednih 25 godina u dva posla vredna preko 500 miliona evra.

Klub je prikupio dodatnih 200 miliona evra od prodaje ukupno 49% udela u Barca Studios u dve odvojene transakcije, dok je u martu potpisao i dugoročni sponzorski ugovor sa gigantom za striming Spotifi.

To je omogućilo Barseloni da potroši više od 150 miliona evra u poslednjoj sezoni na Roberta Levandovskog, Rafinju i Žila Koundea, dok su Andreas Kristensen, Frank Kesi, Hektor Belerin i Markos Alonso stigli sa besplatnim transferima.

Barselona je druga u La Ligi sa 16 bodova posle šest utakmica, dva boda iza Reala.