Nedostatak delova primorava Ford da smanji prognozu zarade

Nedostatak delova primorava Ford da smanji prognozu zarade

DEARBORN-  Nedostatak delova zbog kojih hiljade Fordovih najprofitabilnijih vozila stoje na partijama i čekaju da budu potpuno sastavljene primorao je proizvođača automobila da smanji svoju prognozu zarade u trećem kvartalu, prenosi Asošojejted pres.

Ford je u ponedeljak saopštio da očekuje da će imati 40.000 do 45.000 nedovršenih vozila kada se kvartal završi 30. septembra. Većina njih su SUV i popularni modeli kamiona, koji su jedni od Fordovih najvećih zarađivača novca.

Kompanija sa sedištem u Dirbornu u Mičigenu sada očekuje da će njena zarada u trećem kvartalu pre kamata i poreza biti između 1,4 i 1,7 milijardi dolara. U drugom tromesečju je prijavila korigovanu zaradu pre kamata i poreza od 3,7 milijardi dolara.

Njegove akcije su pale skoro 5% u trgovanju posle radnog vremena u ponedeljak.

Kompanija je, međutim, rekla da očekuje da vozila koja nije mogla u potpunosti da sastavi u trećem kvartalu budu završena i prodata dilerima u poslednja tri meseca godine. Kao rezultat toga, ponovo je potvrdio svoju prognozu dobiti za 2022. godinu od 11,5 do 12,5 milijardi dolara.

Globalna nestašica kompjuterskih čipova ometala je sposobnost proizvođača automobila da u potpunosti sastave vozila i zadovolje veliku potražnju kupaca. General Motors je u julu saopštio da je nedostatak čipova i drugih delova primorao da napravi 95.000 vozila bez jednog ili drugog dela. Takođe je rečeno da se očekuje da će njegova nekompletna vozila biti gotova i prodata do kraja godine.

Ford je takođe u ponedeljak saopštio da su njegovi troškovi dobavljača u vezi sa inflacijom za treći kvartal bili oko milijardu dolara iznad onoga što je planirao.