Adidas optužen za masovnu utaju poreza u Rusiji

Adidas optužen za masovnu utaju poreza u Rusiji

Nemački gigant sportske odeće Adidas nije platio 10 milijardi rubalja (166 miliona dolara) poreza u Rusiji nakon što je kompanija objavila planove da napusti zemlju u martu, izvestili su u ponedeljak brojni ruski mediji, pozivajući se na kanal Mash Telegram.

Neplaćanje je navodno otkrio Aleksandar Haminski, šef Centra za sprovođenje zakona u Moskovskoj oblasti, koji je pregledao finansijsku evidenciju Adidasa. Prema rečima Haminskog, ruska podružnica kompanije prenela je svoje zalihe lokalnim dobavljačima ubrzo nakon što je objavila svoj plan izlaska.

Kanal Mash Telegram tvrdi da je korporacija pokrenula masovna otpuštanja i da su njeni bivši zaposleni dobili samo jednu fiksnu isplatu umesto pet obećanih.

Haminski je navodno podneo žalbe lokalnim vlastima i zatražio od ruskog premijera Mihaila Mišustina da ispita situaciju.

Adidas je početkom marta zaustavio rad svojih prodavnica i sajta za e-trgovinu u Rusiji nakon sličnih odluka koje su doneli drugi proizvođači sportske odeće poput Pume i Najka. Tada je kompanija rekla da će nastaviti da plaća zaposlene u Rusiji i da će „preduzeti buduće poslovne odluke i akcije po potrebi“. Takođe je suspendovao svoje partnerstvo sa Ruskim fudbalskim savezom.

Kasnije je Adidas saopštio da je njegova odluka da napusti Rusiju smanjila njegove prihode za više od 100 miliona evra tokom drugog kvartala.