Kuleba ide na Generalnu skupštinu UN

Kuleba ide na Generalnu skupštinu UN

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba boraviće od 19. do 23. septembra u radnoj poseti SAD radi učešća na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, saopštila je pres služba Ministarstva spoljnih poslova, piše „Evropska pravda“.

Na marginama sednice, Kuleba će, posebno, održati sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, učestvovaće na tripartitnom ministarskom sastanku Ukrajina-Poljska-Velika Britanija i sastati se sa generalnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom. Khan.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da je stanovnik Ukrajine identifikovao tri glavna prioriteta za rad ukrajinske delegacije na Generalnoj skupštini UN:

– jačanje međunarodne koalicije za podršku Ukrajini, posebno povećanje snabdevanja oružjem i finansijske pomoći

– privođenje Rusije međunarodnoj odgovornosti za njene zločine

– intenziviranje odnosa sa zemljama Globalnog Juga

„Tokom ministrove posete posebna pažnja biće posvećena temi bezbednosnih garancija za Ukrajinu u kontekstu dokumenta Kijevski bezbednosni dogovor koji je razvila grupa Jermak-Rasmusen“, saopštilo je ministarstvo.

Kancelarija predsednika Ukrajine je 13. septembra predstavila svoju viziju bezbednosnih garancija za Ukrajinu, koje je razvila grupa međunarodnih savetnika na čelu sa bivšim generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom.

Zamišljeno, ovaj sistem treba da pruži Ukrajini zaštitu pre njenog ulaska u NATO, ali će nastaviti da funkcioniše i nakon toga, pošto je širi od mehanizama Alijanse.