Uragan Fiona se obrušio na Portoriko

Uragan Fiona se obrušio na Portoriko

HAVANA – Uragan Fiona pogodio je u nedelju jugozapadnu obalu Portorika nakon što je izazvao nestanak struje na celom ostrvu i zapretio da izbaci „istorijske“ količine kiše, prenosi Asošijejted pres.

Prognostičari su rekli da se očekuje da će pljusak izazvati klizišta i katastrofalne poplave, sa mogućim do 64 centimetra u izolovanim oblastima.

„Vreme je da preduzmemo akciju i budemo zabrinuti“, rekao je Nino Korea, komesar za upravljanje vanrednim situacijama u Portoriku.

Fiona je pogodila oko 25 kilometara jugo-jugoistočno od Majagueza uz maksimalnu brzinu vetra od 140 km/h, prema američkom Nacionalnom centru za uragane. Kretao se ka severozapadu brzinom od 15 km/h.

Olujni oblaci prekrili su celo ostrvo, a tropski olujni vetrovi su se protezali čak 220 kilometara od Fioninog centra.

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje na teritoriji SAD pošto se oko oluje približilo jugozapadnom uglu ostrva.

Luma, kompanija koja upravlja prenosom i distribucijom električne energije, rekla je da je loše vreme, uključujući vetrove od 80 milja na sat, poremetilo dalekovode, što je dovelo do „zamračenja na celom ostrvu“.

„Trenutni vremenski uslovi su izuzetno opasni i ometaju kapacitete da se proceni kompletna situacija“, navodi se u saopštenju, dodajući da bi moglo da prođe nekoliko dana da se u potpunosti vrati struja.

Zdravstveni centri su radili na generatorima – a neki od njih su otkazali. Ministar zdravlja Karlos Melado rekao je da ekipe rade na popravci generatora što je pre moguće u Sveobuhvatnom centru za rak.

Fiona je pogodila samo dva dana pre godišnjice uragana Marija, razorne oluje kategorije 4 koja je pogodila 20. septembra 2017, uništivši električnu mrežu ostrva i prouzrokujući skoro 3.000 smrtnih slučajeva.

Više od 3.000 domova i dalje ima samo plavu ceradu kao krov, a infrastruktura je i dalje slaba.

Luma, kompanija koja upravlja prenosom i distribucijom električne energije, rekla je da je loše vreme, uključujući vetrove od 80 milja na sat, poremetilo dalekovode, što je dovelo do „zamračenja na celom ostrvu“.

„Trenutni vremenski uslovi su izuzetno opasni i ometaju kapacitete da se proceni kompletna situacija“, navodi se u saopštenju, dodajući da bi moglo da prođe nekoliko dana da se u potpunosti vrati struja.

„Mislim da svi mi Portorikanci koji smo preživeli Mariju imamo onaj posttraumatski stres: ‘Šta će se dogoditi, koliko će to trajati i sa kakvim potrebama možemo da se suočimo?’, rekao je Danni Hernandez, koji radi u Srbiji. glavni grad San Huan, ali je planirao da prebrodi oluju sa svojim roditeljima i porodicom u zapadnom gradu Majaguezu.

Rekao je da je atmosfera u supermarketu bila tmurna dok su on i drugi pravili zalihe pre nego što je udarila oluja.

„Posle Marije, svi smo donekle iskusili oskudicu“, rekao je on.

Predviđeno je da će oluja pogoditi gradove i naselja duž južne obale Portorika koji se još nisu u potpunosti oporavili od niza jakih zemljotresa koji su počeli krajem 2019.

Zvaničnici su prijavili nekoliko zatvorenih puteva širom ostrva jer su drveće i mala klizišta blokirali pristup.

Više od 640 ljudi sa oko 70 kućnih ljubimaca potražilo je sklonište širom ostrva do subote uveče, većina njih na južnoj obali.

Uragan Marija srušio je električnu mrežu Portorika i i dalje je slaba, a rekonstrukcija je počela tek nedavno. Prekidi su svakodnevna pojava.

U jugozapadnom gradu El Combate, suvlasnik hotela Tomas Rivera rekao je da je spreman, ali da je zabrinut zbog „ogromne“ količine kiše koju očekuje. Napomenuo je da je obližnje utočište za divlje životinje sablasno tiho.

„Ovde ima na hiljade ptica i nigde ih nema“, rekao je on. „Čak su i ptice shvatile šta dolazi i spremaju se.“

Rivera je rekao da su njegovi zaposleni doveli članove porodice prikovane za krevet u hotel, gde je imao zalihe dizela, benzina, hrane, vode i leda, s obzirom na to koliko je vlada sporo reagovala nakon uragana Marija.

„Ono što smo uradili je da smo spremni da što manje zavisimo od centralne vlade“, rekao je on.

To je mišljenje koje deli 70-godišnja Ana Kordova, koja je u subotu stigla u sklonište u gradu Loiza na severu obale nakon što je kupila gomilu hrane i vode.

„Ne verujem im“, rekla je, misleći na vladu. „Izgubio sam poverenje posle onoga što se dogodilo posle uragana Marija.

Guverner Portorika, Pedro Pierluisi, aktivirao je Nacionalnu gardu dok se približavala šesta po imenu oluja u sezoni uragana na Atlantiku.

„Ono što me najviše brine je kiša“, rekao je prognostičar Ernesto Morales iz Nacionalne meteorološke službe u San Huanu.

Predviđeno je da će Fiona pasti 30 do 41 centimetar kiše iznad istočnog i južnog Portorika, sa čak 64 centimetra na izolovanim mestima. Morales je primetio da je uragan Marija 2017. godine izbacio 102 centimetra.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je kasno u subotu da je reka Blanko u gradu Naguabo na jugoistočnoj obali već prešla svoje obale i pozvala ljude koji žive u blizini da se odmah presele.

Pierluisi je u nedelju najavio da će javne škole i vladine agencije ostati zatvoreni u ponedeljak.

Predviđeno je da će Fiona u ponedeljak zahvatiti Dominikansku Republiku, a zatim i severni Haiti i ostrva Turks i Kaikos uz pretnju jake kiše. To bi u utorak moglo da ugrozi krajnji južni kraj Bahama.

Upozorenje na uragan objavljeno je za istočnu obalu Dominikanske Republike od Kabo Kauseda do Kabo Franses Vijeho.

Fiona je prethodno udarila na istočne Karibe, ubivši jednog čoveka na francuskoj teritoriji Gvadalupa kada su poplave odnele njegov dom, rekli su zvaničnici. Oluja je oštetila i puteve, čupala drveće i uništila najmanje jedan most.

Sent Kits i Nevis je takođe prijavio poplave i oboreno drveće, ali je najavio da će se njegov međunarodni aerodrom ponovo otvoriti u nedelju popodne. Desetine kupaca i dalje su bez struje i vode, saopštila je Karipska agencija za vanredne situacije.

U istočnom Pacifiku predviđa se da će tropska oluja Medlin izazvati obilne kiše i poplave u delovima jugozapadnog Meksika. Oluja je bila usmerena na oko 245 kilometara jugo-jugozapadno od Kabo Korijentesa u nedelju ujutru, sa maksimalnom brzinom vetra od 75 km/h.

Oluja Fiona ojačala u uragan kako se približava Portoriku