Kina kritikuje posetu Češke Tajvanu

Kina kritikuje posetu Češke Tajvanu

Češka Republika narušava svoje veze sa Pekingom i narušava suverenitet Kine slanjem zvanične delegacije na Tajvan, saopštila je kineska ambasada u Pragu.

Peking se „čvrsto protivi“ poseti jer je „Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije“, navodi se u saopštenju ambasade u nedelju.

Grupa čeških zvaničnika i biznismena, na čelu sa istaknutim senatorom Jiržijem Drahošem, trebalo bi da kasnije tokom dana stigne na samoupravno ostrvo, koje nikada nije zvanično proglasilo nezavisnost od Kine.

Ovaj potez Praga predstavlja „ozbiljno kršenje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine“, što nanosi „ozbiljnu štetu“ odnosima Kine i Češke, navodi se u saopštenju.

Kineska ambasada je pozvala Češku Republiku da „poštuje svoju zvaničnu posvećenost politici Jedne Kine i odmah prestane da šalje pogrešne signale separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana“.

Drahoš je pre nekoliko dana rekao tajvanskim medijima da se raduje jačanju saradnje između Češke i Tajvana u prevenciji epidemija, poluprovodnicima, muzejima i drugim oblastima.

Pozivajući se na tenzije oko ostrva otkako ga je prošlog meseca posetila predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, senator je insistirao da Kina treba da zna da demokratski svet stoji uz Tajvan.

On je dodao da evropske zemlje neće slati oružje u Tajpej, ali među njima postoji konsenzus o jačanju odnosa sa ostrvom u oblastima meke moći, uključujući kulturu i nauku, kako bi se poboljšala njegova međunarodna vidljivost.

Što se tiče izgleda vojnog sukoba na Tajvanu, sličnog onom koji se trenutno vodi između Rusije i Ukrajine, Drahoš je sugerisao da su kineske vlasti „relativno pragmatične” i da neće koristiti silu da vrate ostrvo pod svoju kontrolu.