CBS: Bajden poziva Putina da ne koristi nuklearno oružje

CBS: Bajden poziva Putina da ne koristi nuklearno oružje

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da ne koristi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje nakon neuspeha u Ukrajini, u intervjuu za CBS Njuz.

Ukrajinska vojska je ove nedelje oterala ruske snage u munjevitom napadu na severoistoku zemlje, stavljajući Putina pod pritisak nacionalista kod kuće da povrati inicijativu.

Putin je upozorio da bi Moskva odgovorila snažnije ako bi njene trupe bile pod dodatnim pritiskom, izazivajući zabrinutost da bi on u nekom trenutku mogao da upotrebi nekonvencionalna sredstva poput malog nuklearnog ili hemijskog oružja

Na pitanje novinara „60 minuta“ šta bi rekao Putinu ako razmišlja o upotrebi takvog oružja, Bajden je rekao: „To bi promenilo lice rata za razliku od bilo čega od svetskog rata Dva“, u snimku intervjua koji je CBS objavio u subotu.

Bajden je rekao da će odgovor SAD biti „posledičan“, ali je odbio da iznese detalje. Rusija bi „postala više parija u svetu nego što je ikada bila“, rekao je Bajden. „U zavisnosti od obima onoga što rade, odrediće kakav će se odgovor dogoditi.“

Zvaničnici ruske vlade odbacili su zapadne sugestije da će Moskva upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, ali to i dalje zabrinjava neke na Zapadu.

U govoru koji je najavio invaziju na Ukrajinu 24. februara, Putin je dao prikriveno, ali nepogrešivo upozorenje da bi, ako bi Zapad intervenisao u, kako je on nazvao, „specijalnom vojnom operacijom“, mogao da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor.

„Bez obzira ko pokuša da nam stane na put ili da stvori pretnje našoj zemlji i našem narodu, oni moraju da znaju da će Rusija odmah reagovati, a posledice će biti takve kakve niste videli u čitavoj svojoj istoriji“, rekao je on. rekao je, prema prevodu Kremlja.

Drugi izbori za Putina mogli bi uključiti mobilizaciju ruskih rezervi, koje broje oko 2 miliona ljudi, i pritisak na Evropu da snažno naoruža Ukrajinu u primirje sa Rusijom, zamrzavanjem regiona ove zime zabranom izvoza energije.