Vučić: „Svi će se smrznuti“ ako Rusija isključi gas EU

Vučić: „Svi će se smrznuti“ ako Rusija isključi gas EU

Moskva bi mogla da odluči da potpuno obustavi snabdevanje gasom, ako Evropska unija krene dalje sa planovima za uvođenje ograničenja cena, upozorio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako EU donese takvu odluku, onda bi Rusija mogla da odluči da u potpunosti isključi gas Evropi, a onda toga neće biti i svi će se smrznuti“, rekao je Vučić i dodao da će u tom slučaju i cena struje biti skočio u nebo sa današnjih 400 evra po megavat-satu.

Srpski lider je to rekao u televizijskom intervjuu nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Među temama o kojima su razgovarali, rekao je Vučić, bile su predstojeća jesen i zima, za koje Orban smatra da će biti „odlučujući opstanak u ekonomskom smislu“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu, Orban je ciljao na embargo EU protiv Rusije, rekavši da je to „energetski patuljci koji uvode sankcije energetskom gigantu“.

Obrazlažući izjavu mađarskog premijera, Vučić je za TV Pink rekao da će energetska kriza biti teškoća za domaćinstva, ali će „glavni problem biti čije će kompanije i privrede preživeti” zimu.

Nemačka može sebi da priušti da „baci novac“ na problem, rekao je Vučić, zajedno sa Francuskom i možda Španijom – ali ne i manjim članicama EU, ili Srbijom.

Ranije ove nedelje, francuska premijerka Elizabet Born upozorila je da bi cena struje na spot tržištu mogla da poraste deset puta u odnosu na prošlu godinu, dok je cena gasa za 2023. već upetostručena od 2021. godine.

Brisel je zabranio sav uvoz ruske nafte – iako su neke članice, kao što je Mađarska, dobile izuzeće – i smanjio količinu prirodnog gasa, navodeći potrebu da podrži vladu Ukrajine u tekućem sukobu i „diverzifikuje“ njene izvore energije , na nagovor Vašingtona. Međutim, SAD nisu bile u mogućnosti da uđu u isporuku svog tečnog prirodnog gasa – čak i po mnogo višoj ceni – da bi nadoknadile razliku.

„Jednostavno ne postoji odgovarajuća alternativa za isporuku ruskog gasa za Evropu. Nijedna zemlja nije u stanju da obezbedi resurse uporedive sa resursima i poljima Sibira i poluostrva Jamal. Niko ne može da poveća snabdevanje korišćenjem cevovodnih sistema pod uslovima koje nudi Gasprom“, rekao je u četvrtak zamenik predsednika kompanije Oleg Aksjutin.