Indijski premijer Modi poručio Putinu da sada „nije doba rata“

Indijski premijer Modi poručio Putinu da sada „nije doba rata“

Indijski premijer Narendra Modi rekao je u petak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da sada nije vreme za rat, pri čemu su bezbednost hrane, đubriva i goriva među glavnim problemima sveta u ovom trenutku.

„Znam da današnje doba nije doba rata, i razgovarao sam s vama telefonom o tome“, rekao je Modi Putinu na marginama samita regionalnog bezbednosnog bloka u Uzbekistanu, dodajući da demokratija, diplomatija i dijalog održavaju svet zajedno.

Putin je rekao da razume Modijevu zabrinutost zbog rata u Ukrajini. „Znam za vaš stav o sukobu u Ukrajini i znam za vašu zabrinutost. Želimo da se sve ovo završi što je pre moguće.

Putin, koji se na samitu sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, priznao je u sredu zabrinutost Pekinga zbog rata.

Modi i Putin razgovarali su na marginama sastanka Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), čije su stalne članice, pored Indije, Kina, Rusija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

„Naša trgovina raste, zahvaljujući vašim dodatnim isporukama ruskog đubriva na indijska tržišta, koja su porasla više od osam puta. Nadam se da će ovo biti od ogromne pomoći poljoprivrednom sektoru Indije“, rekao je Putin.