Velike kineske banke smanjile kamatne stope

Velike kineske banke smanjile kamatne stope

ŠANGAJ – Pet najvećih kineskih banaka smanjilo je stope na lične depozite od četvrtka, prema informacijama dostupnim u mobilnim aplikacijama zajmodavaca, što bi mogao da ublaži pritisak na njihove marže nakon nedavnog smanjenja kamatnih stopa kako bi se oživela ekonomija, prenosi Rojters.

Banke, uključujući Industrijsku i komercijalnu banku Kine Ltd (ICBC), najveću svetsku banku po imovini, smanjile su kamatnu stopu za trogodišnje oročene depozite za 15 baznih poena, pokazuju informacije.

Kamatne stope na jednogodišnje i petogodišnje depozite snižene su za 10 baznih poena.

Zvanični Securities Times je ranije objavio da će neke od velikih kineskih državnih komercijalnih banaka smanjiti stope na lične depozite od četvrtka.

Ovaj potez je usledio nakon što je Kina prošlog meseca snizila referentne kamatne stope na kredite, pri čemu je primarna stopa na jednogodišnji zajam (LPR) smanjena za 5 baznih poena na 3,65%, a petogodišnja LPR smanjena za veću maržu od 15 baznih poena na 4,30% .

Druga po veličini svetska ekonomija za dlaku je izbegla da se smanji u drugom tromesečju jer su široko rasprostranjena blokada zbog COVID-19 i pad sektora nekretnina ozbiljno narušili poverenje potrošača i preduzeća.

Smanjenje kamatnih stopa na depozite pomoći će stabilizaciji profitabilnosti banaka i podržati kapitalizaciju, rekao je Nikolas Žu, bankarski analitičar u Mudisu.

„Banke su smanjile prinose na korporativne i hipotekarne kredite kao odgovor na poziv vlasti da se smanje troškovi finansiranja za korporativni sektor i kupce stanova“, rekao je Žu.

„Smanjenje troškova depozita će ublažiti deo pritiska na sužavanje NIM (neto kamatne marže).

Prošlog meseca, neke od velikih banaka upozorile su da će se suočiti sa smanjenjem profitnih marži u drugoj polovini ove godine, pošto su odgovorile na poziv Pekinga da povećaju kreditiranje realne ekonomije i dugom opterećenog imovinskog sektora.

Rezanje će verovatno napraviti mesta za dalje rezove u LNR, napisali su ekonomisti Nomura u belešci.

Ostale banke koje su u četvrtak smanjile stope na lične depozite uključivale su China Construction Bank Corp, Poljoprivrednu banku Kine, Banku za komunikacije i Banku Kine.