Lebron o kazni Sarvera: ‘Liga je definitivno pogrešila’

Lebron o kazni Sarvera: ‘Liga je definitivno pogrešila’

Napadač Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms kritikovao je u sredu NBA i rekao da kazna izrečena vlasniku Finiks Sansa Robertu Sarveru zbog upotrebe rasnih uvreda i nepravednog tretmana zaposlenih žena nije dovoljno oštra, preneo je Rojters.

Sarvera, koji je kupio Sanse i VNBA-ov Feniks Merkjuri 2004. godine, NBA je suspendovala na godinu dana i kaznila sa 10 miliona dolara u utorak nakon nezavisne istrage o optužbama za nedolično ponašanje na radnom mestu.

Džejms, četvorostruki NBA šampion i lice lige, rekao je da je nekoliko puta pročitao detalje priče o Sarveru i da smatra da liga ne bi trebalo da ima toleranciju za takvo ponašanje bez obzira na status prestupnika.

„Naša liga je ovo definitivno pogrešila. Ne moram da objašnjavam zašto. Svi pročitajte priče i odlučite sami“, napisao je Džejms na Tviteru. „Rekao sam to ranije i ponoviću, nema mesta u ovoj ligi za takvo ponašanje.

„Volim ovu ligu i duboko poštujem naše vođstvo. Ali ovo nije u redu. Nema mesta mizoginiji, seksizmu i rasizmu na bilo kom radnom mestu. Nije bitno da li ste vlasnik tima ili igrate za tim. Mi držimo našu ligu kao primer naših vrednosti i to nije to.“

Sarver je objavio saopštenje nakon što je kazna izrečena i rekao da se ne slaže sa nekim pojedinostima iz NBA izveštaja, ali želi da se izvini za svoje reči i postupke koji su uvredili zaposlene.

Komesar NBA lige Adam Silver, obraćajući se novinarima nakon sastanaka Upravnog odbora lige koji su završeni u sredu, ukazao je da je Sarverova kazna mogla biti stroža da istražitelji nisu utvrdili da njegova upotreba uvreda nije motivisana rasnim ili polnim animusom.

„Bilo je relevantno“, rekao je Silver o zaključku komiteta. „Mislim da da su došli do zaključka da je, u stvari, njegovo ponašanje motivisano rasnim animusom, apsolutno bi to imalo uticaja na krajnji ishod ovde. Ali to nije ono što su otkrili.“